Coraz więcej osób skarży się na problem nietolerancji glutenu, stąd dzisiejszy pomysł na upieczenie własnego chleba. Nie jest to tradycyjny przepis wykorzystujący domowy zakwas, ale pełnowartościowy zamiennik. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a cieszy jedzeniem przez kilka dni. Fantastycznie pasuje do wytrawnych komponentów jak i słodkich konfitur.

 

Skład:

(forma od keksówki ok. 25 cm)

500 g mieszanki ziaren i orzechów:

150 g orzechów laskowych

50 g orzechów włoskich

100 g pestek ze słonecznika

50 g pestek z dyni

50 g suszonej żurawiny

25 g ziaren sezamu

25 g ziaren siemienia lnianego

50 g migdałów

4 jajka

2 łyżeczki soli morskiej (gruboziarnistej)

oliwa z oliwek do posmarowania formy

A oto jak to zrobić:

1. Ziarna, orzechy i suszoną żurawinę dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy mieszankę bakaliową i sól morską. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Całość przekładamy do natłuszczonej oliwą formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (góra-dół) przez 60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy (ważne przed krojeniem).

Komentarz: Dobór ziaren i orzechów jest dowolny (wszystko zależy od naszych potrzeb). Zamiast suszonej żurawiny, możemy dodać suszone śliwki. Jeżeli lubimy suszone pomidory, to proponuję dodać 1-2 łyżkę ziół (suszone oregano lub tymianek) i trochę więcej soli.