Całkiem prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki.
Wręcz idealny na czas w którym oczekujemy na sezonowe owoce!
Skład:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (słodkiego)
2-3 zielone jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4-5 łyżek cukru brązowego
2-3 łyżki masła
posypka:
garść migdałów
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na połówki, a następnie w plasterki. Umieszczamy je w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze z rozwiniętym papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie wierzch brązowym cukrem. Plasterki jabłek układamy na cieście, tak aby na siebie zachodziły. W małym garnku, podgrzewamy masło z cukrem brązowym i cynamonem. Płynną mieszankę delikatnie przelewamy na ułożone jabłka. Pieczemy ok. 20 minut, a w między czasie na rozgrzanej patelni z masłem, prażymy kawałki rozdrobnionych migdałów (max. 1,5 minuty). Odstawiamy patelnię z ognia i posypujemy migdały cukrem pudrem.
3. Gorącą szarlotkę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub z kwaśną śmietaną.
Po więcej przepisów na słodkości zapraszam na: www.makecookingeasier.pl
77 komentarzy
Swietny przepis ;)
dodany przez werk @ 29 kwietnia 2012 o 11:01. #
Ciasto francuskie ma wiele uniwersalnych kuchennych zastosowań, ale na taką „szybką szarlotkę” sama wcześniej nie wpadłam, warto tu zaglądać na bloga Zosi m.in. dla takich przepisów. Z pewnością go wypróbuję!
Super przepis, którego przyrządzenie nie skończy się zamianą naszej kuchni w stajnie Augiasza ;-)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do oceny moich wypocin oraz na konkurs, do wygrania m.in. bransoletka Apart
dodany przez Porady z działu: moda, uroda, zdrowie, diety. @ 29 kwietnia 2012 o 15:17. #
Swieta racja! Ja tez jak tylko bede mogla zrobie takie pyszne ciacho!
dodany przez Mary @ 29 kwietnia 2012 o 17:05. #
Tak, jest super fajne i pyszne! :-) Co prawda odrobinę zmodyfikowałam przepis, ale oj tam oj tam. Dziś znowu robię! <3 Pozdrawiam!:-)
dodany przez najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 30 kwietnia 2012 o 07:32. #
Naprawdę smakowicie to wygląda! : )
dodany przez Sheila @ 30 kwietnia 2012 o 09:57. #
Uczcimy nią nasze zwycięstwo w maratonie:)
Dziękujemy!
dodany przez Aktywne kobiety @ 29 kwietnia 2012 o 15:21. #
Maratonie??
dodany przez http://www.fashionable.com.pl/ @ 29 kwietnia 2012 o 23:28. #
Zrobię jak tylko wrócę do domu z dłuuugiej majówki :)
dodany przez Betterware @ 30 kwietnia 2012 o 08:09. #
A jakie świetne zdjęcia!!!!!
dodany przez www.nospinster.com @ 30 kwietnia 2012 o 10:38. #
mniammi! :)
dodany przez śliczna, POWABNA bluzka MGIEŁKA, rozm. 46 @ 29 kwietnia 2012 o 11:02. #
pyyyycha:)))
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
dodany przez Ewcia @ 29 kwietnia 2012 o 11:03. #
Już ją widziałam u Zosi na blogu i się zachwyciłam nią, bo taka szarlotkę może zrobić każdy- nawet takie dwie lewe ręce jak ja ;)
Zapraszam na mojego bloga- o kosmetykach
dodany przez www.distingush-yourself.blogspot.com @ 29 kwietnia 2012 o 11:10. #
Pozazdrościć takiego talentu kulinarnego ;)
dodany przez Gosia @ 29 kwietnia 2012 o 11:14. #
Super przepis, często wykonuję bardzo podobną szybką szarlotkę:), ale ostatnio przygotowałam fajną wariację. Muffiny z jabłkiem ala szarlotka. Bardzo fajne ciastka wyszły i smakują identycznie jak tradycyjna szarlotka, ale wersji bardziej wykwintnej. Polecam. http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/04/muffinki-z-jablkami.html
dodany przez Proste Przepisy Kulinarne @ 29 kwietnia 2012 o 11:24. #
przepysznie wygląda Zosieńko :)
dodany przez Kasia @ 29 kwietnia 2012 o 11:30. #
Zrobię:)
dodany przez Ela @ 29 kwietnia 2012 o 11:31. #
Mniam:) Chętnie bym zjadła. Szarlotka to moje ulubione ciasto :) Chyba zaraz się znajdę w kuchni i będę testować przepis:)
dodany przez Klaudia @ 29 kwietnia 2012 o 11:50. #
Wygląda przepysznie :)
dodany przez H*A*N*I*A @ 29 kwietnia 2012 o 12:06. #
Zosiu,
Twój blog obudził we mnie pasję gotowania, dziękuje Ci za świetne przepisy i inspiracje! dzisiaj zrobiłam szarlotkę wg. twojego przepisu i zebrałam same pozytywne komentarze, które teraz składam na Twoje ręce:)
pozdrawiam,
Kasia
dodany przez Kasia @ 29 kwietnia 2012 o 12:17. #
nawet fajnie wygląda
dodany przez ania @ 29 kwietnia 2012 o 12:26. #
Zosiu, ale mi apetytu narobiłaś tą szarlotką :) prosta w wykonaniu i wygląda baaardzo apetycznie :)
dodany przez klarella-inspirations @ 29 kwietnia 2012 o 12:30. #
Ja robię szarlotkę z przepisu mojej mamy, na cieście półkruchym i bez migdałów, jest najpyszniejszym ciastem, jakie może istnieć :)
dodany przez http://modaitakietam.blogspot.com @ 29 kwietnia 2012 o 12:33. #
Wygląda pysznie ;)
dodany przez Justyna @ 29 kwietnia 2012 o 12:37. #
╔══╗♫ ║██║ ║ O ♥♫ I love ZOSIU !!!!!! ╚══╝
dodany przez http://ahhmniam.bloog.pl/ @ 29 kwietnia 2012 o 12:38. #
Wiesz , to nie jest moja sprawa , Pani Zosiu , ale czy pani juz urodziła ? ;) Pozdrawaim
dodany przez Kamila @ 29 kwietnia 2012 o 12:41. #
Akurat mam wszystkie składniki – idę robić…
dodany przez Lucyna @ 29 kwietnia 2012 o 13:06. #
och jak ja uwielbiam szarlotkę – to moje ulubione ciasto! A Twój przepis Zosiu wygląda bardzo ciekawie. Miłej majówki dla autorek i wszystkich tu zaglądających!
dodany przez asia bloguje o prezentach @ 29 kwietnia 2012 o 13:14. #
Aż zrobiłam się głodna ;)
dodany przez http://rockglamfashion.blogspot.com/ @ 29 kwietnia 2012 o 13:15. #
Zazwyczaj tylko podziwiam Twoje przepisy Zosiu, ale ten jest tak prosty i apetyczny, że chyba i ja go zrobię! :)))
dodany przez Ola @ 29 kwietnia 2012 o 13:16. #
Widziałam już ten przepis u Zosi, pychotka :)
dodany przez Riri @ 29 kwietnia 2012 o 13:23. #
Ale mam smaka na takie ciasto, a w domu pusto :(
dodany przez http://kobieta-ja.blogspot.com/ @ 29 kwietnia 2012 o 13:31. #
Wyglada pysznie!
dodany przez http://sofiasmum.blogspot.com/ @ 29 kwietnia 2012 o 14:09. #
Wyglada przepysznie!
Kisses
Aga
Check my new post
http://www.agasuitcase.com
dodany przez Aga's suitcase @ 29 kwietnia 2012 o 14:12. #
wowo loks delicious, by the way never seen apples cut that way :D
United Kingdom Of Fashion
xx
dodany przez Alessandra @ 29 kwietnia 2012 o 14:50. #
wygląda super, na pewno jest pyszne, zrobię jak zdam egzaminy :P
dodany przez mart @ 29 kwietnia 2012 o 14:53. #
super pomysł:)
dodany przez www.kasi-blog.blogspot.com @ 29 kwietnia 2012 o 14:53. #
Wyglada bardzo apetycznie, zapewne wyprobuje, jak Twoj kazdy przepis :)
dodany przez Kama @ 29 kwietnia 2012 o 15:11. #
Wygląda obłędnie!!!!
Ale smaka narobiłaś!!! :D
dodany przez sylwia @ 29 kwietnia 2012 o 15:30. #
Sama chyba taką upiekę. Wygląda bardzo apetycznie. JW wszystkie Twoje i Zosi fotorelacje z kuchni wyglądają super!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na dwa konkursy, które już za chwile dobiegną końca :)
dodany przez http://jessicabanach.blogspot.com/ @ 29 kwietnia 2012 o 15:36. #
Czy można polac jeszcze galaretką?
dodany przez marta @ 29 kwietnia 2012 o 16:10. #
Prawdziwa pyszotka!!!
dodany przez Mary @ 29 kwietnia 2012 o 16:56. #
Dość proste w przygotowaniu, przepysznie wygląda – świetny przepis!
Pozdrawiam słonecznie,
EP
dodany przez UNIQUE JEWELRY - Przedpelska.blogspot.com @ 29 kwietnia 2012 o 17:10. #
jutro kupuje wszystko co potrzebne i robię :) wygląda przepysznie :)
dodany przez Karolina @ 29 kwietnia 2012 o 17:58. #
PYSZNIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
dodany przez www.agatazamorska.com @ 29 kwietnia 2012 o 18:39. #
te Twoje przepisy są fantastyczne <3
dodany przez Nikola @ 29 kwietnia 2012 o 18:39. #
fajny przepis chodz za ciastem francuskim nie przepadam moze wyprobuje:)
dodany przez marta @ 29 kwietnia 2012 o 19:05. #
mmm. wyglada pysznie! chetnie wyprobuje przepis:)
dodany przez iwona @ 29 kwietnia 2012 o 19:10. #
pycha ;]
dodany przez Monia @ 29 kwietnia 2012 o 19:21. #
mmmmm jak smakowicie wyglada!:)
dodany przez ALEX @ 29 kwietnia 2012 o 20:22. #
Ulalala jakie smakowitości tutaj na blogu:)
dodany przez Domi @ 29 kwietnia 2012 o 22:06. #
Lubię takie szybkie desery:) Może zaaplikuje moim gościom:) ??
dodany przez http://www.fashionable.com.pl/ @ 29 kwietnia 2012 o 23:27. #
Gotowe ciasto francuskie jest darem niebios dla zapracowanych! W lodówce zawsze mam przynajmniej 2-3 opakowania na zapas:-)
dodany przez http://www.lekko-powiedziane.blogspot.com/ @ 30 kwietnia 2012 o 06:22. #
Pyszotka! napewno nie długo zrobię!
I zapraszam na mojego bloga minimepastel.blogspot.com
Nowe posty i info
dodany przez Iza @ 30 kwietnia 2012 o 10:25. #
Nonono, szarlotka już z samych zdjęc wydaje się bardzo apetyczna:). Kasiu z niecierliwoscią czekamy na jakiś post dotyczących przykładowych cwiczen na dobrą sylwetkę:). moze bys napisała tez Twoje doswiadczenia dotyczace jakiegos sportu czy cos. Mogłabys stworzyc cykl takich postów:). Wiele osób nie może sie doczekac, cZeekamy:)
dodany przez Ann:) @ 30 kwietnia 2012 o 12:21. #
pycha! wczoraj zrobiłam i poczęstowałam rodzine podczas grila. wszystkim bardzo smakowało:))
pozdrawiam i zapraszam do mnie.
dodany przez a @ 30 kwietnia 2012 o 12:39. #
Zosiu, nadal brakuje mi tutaj podziału przepisów: „na śniadanie” „na obiad” „przekąski” „słodkości” itp. w sobotę szukałam inspiracji na śniadanie i straciłam cierpliwość na 5 z 53 stronach :( może Wasz człowiek od stron internetowych by temu zaradził :D a przepisy zawsze świetne :)
dodany przez Monika @ 30 kwietnia 2012 o 13:54. #
super wygląda!
dodany przez stonefever @ 30 kwietnia 2012 o 14:51. #
Fajny przepis, a co najważniejsze wydaje się całkiem prosty i ekspresowy :)
Uwielbiam szarlotki w każdej wersji – do tej pory robiłam ją wg przepisu mojej mamy :) Następnym razem skuszę się na Twoją wersję z migdałami, do kawy idealna…
dodany przez Olfaktoria @ 1 maja 2012 o 09:25. #
Zosiu, czy mogłabyś zamieścić kilka postów z propozycjami na niskokaloryczne dania? Baardzo wiele z nas, kobiet, jest na monotonnej diecie, może posiadasz przepis na coś pysznego i niskokalorycznego, by móc odskoczyć od tej monotonii i tym samym nie zaprzepaścić utraconych kilogramów? Byłabym bardzo wdzięczna za takie posty! ;-)
POZDRAWIAM !
dodany przez Natalia @ 1 maja 2012 o 14:57. #
Zosiu! Pyszne! Nie przepadam za jabłecznikami, ale ten jest pyszny. Zrobiłam dziś rano, miało być na deser po grillu, ale się nie doczekało i całe zniknęło zanim pierwsza kiełbaska zaczęła skwierczeć. :) Proszę więcej tak smacznych i łatwych przepisów. Pozdrawiam
dodany przez Gdynia @ 1 maja 2012 o 19:54. #
Zosiu bardzo podobają mi się Twoje przepisy! :)
Czy mogłabyś podsunąć jakieś pomysły na przepisy ze szparagami? Właśnie zaczyna się sezon szparagowy, a ja je uwielbiam!!! :)
Pozdrawiam serdecznie!!!!
dodany przez iza @ 2 maja 2012 o 17:34. #
Wygląda pysznie!
dodany przez www.healthyaga.blogspot.com @ 4 maja 2012 o 14:28. #
Właśnie skończyłam to przepyszne ciasto piec! bardzo łatwe do zrobienia ale smak nie do opisania!;) Pozdrawiam
dodany przez Agnieszka @ 4 maja 2012 o 21:52. #
Przepis na prawde ciekawy i godny zrobienia,xd
Jeśli Pani Zosia miala by ochote zrobic typowo angielska potrawe ‚ SUmmer Pudding’ to chcialabym aby Pani umiescila etapy roboty na blogu , bo chcialabym go zrobic,ale potrzebuje wskazowek, a u Pani na blogu wszystko jest przejzyste .
Pozdrawiam ;)
dodany przez Karolina @ 4 maja 2012 o 22:52. #
Właśnie wypróbowałam ten przepis :)
Jest genialny, szybki i prosty:)
dodany przez Marta @ 5 maja 2012 o 12:04. #
Niestety , wszystko zrobiłam tak jak w przepisie i klops. Ciasto w piekarniku zaczęło rosnąć , jabłka zaczęły się zsuwać z tego ciasta po prostu totalna katastrofa. Moze ktoś mi napisze gdzie popełniłam błąd. pozdrawiam
dodany przez Ala @ 5 maja 2012 o 13:46. #
pychota! polecam z lodami śmietankowymi od Grycana :)
dodany przez kam @ 5 maja 2012 o 17:26. #
W takiej wersji jeszcze szarlotki nie robiłam. Na pewno spróbuję :)
dodany przez Anja @ 5 maja 2012 o 19:55. #
może na tapetę weźmiemy szparagi ;-)
dodany przez aurinko @ 7 maja 2012 o 16:50. #
Dziękuję bardzo za wspaniały i prosty przepis.
dodany przez Olha @ 8 maja 2012 o 10:44. #
Szarlotka na cieście francuskim? Brzmi kuszącą :)
dodany przez Anahi @ 8 maja 2012 o 12:22. #
Świetny przepis. Wczoraj ją robiłam i była przepyszna ;)
dodany przez Yoaska @ 8 maja 2012 o 12:45. #
ciasto francuskie jest dobre ze wszystkim:) robię podobne ciasto tylko na ciasto daję tzw. „pulpę” z jabłek wczesniej pokrojone w kostkę, podgrzane w rondelku z cynamonem i brązowym cukrem:) dopiero na wierzch daję ułożone jabłka:) pozdrawiam:)
dodany przez ania @ 14 maja 2012 o 09:57. #
Hmm, dziwna trochę ta szarlotka, da się ją jeść?
dodany przez Grzeczny Chłopiec @ 15 maja 2012 o 20:22. #
symptoms of low vit d…
Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept…
dodany przez symptoms of low vitamin d @ 19 maja 2012 o 19:34. #
Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, wyszła przepyszna, szkoda, że tak mało.
dodany przez Trolololo @ 27 maja 2012 o 13:31. #
Zosiu! Pyszne! Nie przepadam za jabłecznikami, ale ten jest pyszny. Zrobiłam dziś rano, miało być na deser po grillu, ale się nie doczekało i całe zniknęło zanim pierwsza kiełbaska zaczęła skwierczeć. :) Proszę więcej tak smacznych i łatwych przepisów. Pozdrawiam
dodany przez domowe sposoby zatwardzenie @ 31 maja 2012 o 13:26. #