Całkiem prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki.

Wręcz idealny na czas w którym oczekujemy na sezonowe owoce!

Skład:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (słodkiego)

2-3 zielone jabłka

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4-5 łyżek cukru brązowego

2-3 łyżki masła

posypka:

garść migdałów

2-3 łyżki cukru pudru

1-2 łyżki masła

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na połówki, a następnie w plasterki. Umieszczamy je w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze z rozwiniętym papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie wierzch brązowym cukrem. Plasterki jabłek układamy na cieście, tak aby na siebie zachodziły. W małym garnku, podgrzewamy masło z cukrem brązowym i cynamonem. Płynną mieszankę delikatnie przelewamy na ułożone jabłka. Pieczemy ok. 20 minut, a w między czasie na rozgrzanej patelni z masłem, prażymy kawałki rozdrobnionych migdałów (max. 1,5 minuty). Odstawiamy patelnię z ognia i posypujemy migdały cukrem pudrem.

3. Gorącą szarlotkę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub z kwaśną śmietaną.

Po więcej przepisów na słodkości zapraszam na: www.makecookingeasier.pl