Z utrzymaniem odpowiedniej diety nie jest lekko. Oj, coś o tym wiem. Jeszcze nie tak dawno, walczyłam ze zbędnymi kilogramami, które pozostały po ciąży. I choć będąc w tym pięknym stanie, przywiązywałam dużą wagę do odżywiania (tutaj moje przepisy dla kobiet w ciąży) to dodatkowe kilogramy były nieuniknione. Taki proces przybierania na wadzę, jest oczywiście naturalny ale bywa męczący i sprawia, że usilnie pragnie się powrócić do swojej sylwetki sprzed ciąży. Choć zewsząd słyszałam, że będzie to proste i w miarę szybkie, a spacery z małym szkrabem rozwiążą ten problem. Niestety, nie do końca. Owszem, codzienne spacery pomagają, ale dopiero w tym momencie, gdy nasza córka ma już ponad 1,5 roku – nie uznaje wózka i kocha uciekać swojej mamie. Po takim cyklicznym maratonie, można rzeczywiście być w formie!

Wracając do moich pierwszych miesięcy powrotu do figury, prowadzenie bloga kulinarnego jeszcze bardziej wprawiało mnie w zakłopotanie, bo jak tu nie próbować swoich wypieków, które później ze szczerym sercem polecam swoim Czytelnikom ;-) A zatem jedynym rozwiązaniem stało się regularne bieganie. Biegam krótko, ale systematycznie, max. 25 minut, 2-3 razy w tygodniu. W ciągu tygodnia ograniczam słodycze, o białym pieczywie zupełnie zapomniałam i zawsze przywiązuję wagę do śniadania. Odkąd wiem, że moja córka jednogłośnie zrezygnowała z wszelkich modyfikowanych porannych kaszek, mogę wspólnie z nią wypróbowywać nowe smaki. Dzisiejszy koktajl o naturalnym odcieniu zieleni, to istna bomba witaminowa. Nie dość że jest bogaty w kwasy tłuszczowe z witaminą E, luteinę i foliany (to za sprawą awokado), to posiada sporo witaminy C i K (to zasługa kiwi) oraz daje poczucie sytości i dzięki cukrom prostym zapewnia szybki zastrzyk energii (właściwości odżywcze bananów). Myślę, że wobec takiego bogactwa składników odżywczych warto raz zaryzykować i zastąpić swoje codzienne śniadanie, aby zobaczyć jak nasz organizm zareaguje. 

Skład:

1 dojrzałe awokado

1 banan

1 kiwi

mały jogurt grecki (ok. 100 ml)

sok z 1 limonki

świeżo starty imbir (mała szczypta)

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zmiksować za pomocą blendera. Koktajl doprawić wg własnego uznania (jeżeli, uznasz że jest za gęsty, proponuję dolać kilka łyżek mleka lub soku z limonki). Osobiście polecam również dodać garstkę posiekanej natki pietruszki. Zamiast jogurtu greckiego, możemy dodać sok z pomarańczowy. Koktajl należy wypić od razu po przygotowaniu.