Skład:

1 opakowanie śledzi korzennych

1 jabłko (Szara Reneta)

2-3 płaty anchois

3-4 ugotowane ziemniaki

1 duża czerwona cebula

3-4 jajka na twardo

sos: mały jogurt grecki + 1 łyżka musztardy+ 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu ziołowego + sól morska

pietruszka do posypania

A oto jak to zrobić:

1. Śledzie dokładnie płuczemy (możemy wcześniej moczyć w wodzie przez 2 godziny) i kroimy w cienkie plastry. Anchois wyjmujemy z zalewy i kroimy na drobniutkie kawałeczki, podobnie jabłko. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy.

3. Pokrojone produkty mieszamy z sosem w dużej salaterce. Przed podaniem całość przekładamy do wigilijnej zastawy.

Na pozostałe świąteczne przepisy zapraszam na Makecookingeasier.pl