Skład:

ok. 10 zielonych szparagów

3 łyżeczki oliwy

szczypta soli

5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej

skład na majonez:

4 duże ząbki czosnku

szczypta soli 

2 duże żółtka

280 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka tymianku

A oto jak to zrobić:

1. Przycinami końcówki szparagów, a następnie owijamy szynką szwarcwaldzką łodygi. W zależności od grubości szparagów, możemy owinąć po 3-4 sztuki.

2. Zawinięte szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.

3. Starty czosnek i szczyptę soli przekładamy do dużego naczynia, dodajemy żółtka oraz sok z cytryny i miksujemy. Następnie, powoli dolewamy oliwę i doprowadzamy do powstania gęstego sosu. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie solą lub pieprzem. Podajemy z gorącymi szparagami.

Skraplamy szparagi oliwą i dodajemy szczyptę soli.

Gorące szparagi podajemy z ręcznie przygotowanym majonezem z czosnkiem i tymiankiem. 

Przepis w sam raz na wieczorną kolację!

.. z dobrą lampką wina smakuje jeszcze lepiej.