Niewątpliwie pierniki mają w sobie coś tajemniczego i egzotycznego. Jest w nich jakaś magia, może dlatego że ich ważnymi składnikami są przyprawy korzenne pochodzące niemal z całego świata: imbir, cynamon, kardamon, muszkat, goździki a czasem nawet anyż! Zdumiewająca jest również pomysłowość i bogactwo form: Św. Mikołaj, dzwoneczki, choinki, gwiazki, aniołki, serca i pocieszne renifery. Jednak najważniejsza jest ich wartość, to iż są elementem tradycji, przy której spotykają się całe rodziny…

… z okazji 6 grudnia życzę wszystkim Czytelnikom udanych wypieków w towarzystwie tych najbliższych!

Skład:

250 g mąki

50 g mielonych migdałów

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta imbiru

120 g masła

120 g cukru pudru

1 jajko

skórka z 1/2 cytryny

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową. Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. W efekcie końcowym łączymy masę maślaną z masą mączną i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywaczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

2.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwiałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków). Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.

 W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową.

 Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 

Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. 

W efekcie końcowym łączymy masę maślaną z masą mączną i zagniatamy ciasto.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwiałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki.

Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.

Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków).

Więcej moich świątecznych przepisów znajdziecie na makecookingeasier.pl :)