Skład:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

50 g masła 

1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

garść świeżej żurawiny pokrojonej na połówki

kruszonka:

1/2 szklanki mąki

2-3 łyżki masła

garść orzechów włoskich

lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka mleka

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową.

2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i ucieramy masę palcami. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość miksujemy. Na końcu dorzucamy pokrojoną na połówki żurawinę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki (o długości ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy na wierzchu ciasta. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min.

3. Aby przygotować lukier: W małym garnuszku łączymy cukier puder i dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy stale mieszając. Ciasto wyjmujemy po ostudzeniu i dekorujemy lukrem.

Wspaniale smakuje ze szklanką ciepłego mleka!