Skład:

(przepis dla 2 osób)

200 g dużych, surowych krewetek

150 g makaronu jajecznego

160 ml mleczka kokosowego

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

5 ząbków czosnku

1/2 małej czerwonej papryki (bez nasion)

1 zielona papryka

garść świeżego estragonu

1/2 łyżeczki curry

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 minut.

2. Zieloną paprykę kroimy na cienkie paski, a małą papryczkę w drobną kostkę. Połową czosnku, smarujemy od wewnątrz powierzchnię woka i nalewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy ok. 30 sekund, następnie dodajemy posiekaną zieloną paprykę. Smażymy ok. 1-2 minuty, aż papryka zmięknie. Dodajemy obrane krewetki i smażymy obracając z każdej strony, max. 2 minuty. Zmniejszamy ogień, nalewamy mleczka kokosowego, dodajemy posiekaną czerwoną paprykę. Przyprawiamy curry i świeżym estragonem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt nalewamy do filiżanki, dodajemy trochę gorącego mleczka kokosowego. Mieszamy i wlewamy z powrotem do woka. Pozostawiamy na małym ogniu, aż  krewetki będą gotowe.

3. Podajemy z gorącym makaronem.

Do rozgrzanego woka, wrzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy ok. 30 sekund, następnie dodajemy posiekaną zieloną paprykę. Smażymy ok. 1-2 minuty, aż papryka zmięknie.

 Dodajemy obrane krewetki i smażymy obracając z każdej strony, max. 2 minuty. 

Zmniejszamy ogień, nalewamy mleczka kokosowego, dodajemy posiekaną czerwoną paprykę. Przyprawiamy curry i świeżym estragonem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Krewetki w mleczku kokosowym podajemy z gorącym makaronem jajecznym.

Możemy również podawać z kawałkiami cytryny.

 

Poprzedni przepis z krewetkami w roli głównej: