Tytuł porannego wpisu dobrałam nie bez powodu. Niedzielne śniadania staram się specjalnie celebrować i przedłużać nawet do południa. Dzisiaj towarzyszą mi dwie propozycję, każda nie wymagająca dużego wysiłku, ale z pewnością zapewniająca sporo witamin!

Banana Split

Banana Split

Skład:

2 banany

4 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

garść prażonych płatków z migdałów

1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek

 A oto jak to zrobić:

1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.

 

Owocowa granola

Skład:

świeży ananas

winogrona

jabłko

kiwi

świeże mango

mandarynki / pomarańcze

granola:

2 łyżki soku z pomarańczy

2 łyżki miodu

garść płatków owsianych

garść suszonych żurawin / migdałów / pestek ze słonecznika / wiórek kokosowych

siemie lniane / otręby pszenne

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Umieszczamy w wygodnym do przenoszenia pojemniku z zamkniętym wieczkiem.

2. Na patelni łaczymy wszystkie składniki naszej granoli. W szklance mieszamy sok pomarańczowy z miodem, przelewamy na patelnię i prażymy całość na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Gotowe płatki dosypujemy do naszych owoców.


Po więcej przepisów na propozycje śniadaniowe zapraszam na http://www.makecookingeasier.pl/blog/na-sniadanie/