Skład:

400 g filetów z piersi kurczaka

150 g orzeszków ziemnych (nie solonych)

2 zielone papryki

2 łyżeczki oleju sezamowego

garść kiełków soi

1 mała czerwona papryczka chili

ryż/ makaron do podania

1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)

sos:

200 ml bulionu z kurczaka

1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)

2 starte ząbki czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka cukru 

szczypta soli

 

A oto jak to zrobić:

1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym woku/patelni pokropionym olejem sezamowym. Max. 6-7 minut, tak żeby mięso nie było za twarde. Możemy doprawić sosem sojowym. Odstawiamy.

2. Orzechy ziemne prażymy na patelni, aż zbrązowieją a następnie 3/4 z nich miksujemy na gładko. Zieloną paprykę kroimy w podłużne plastry, a papryczkę chili na drobne plasterki. Smażymy warzywa na rozgrzanym woku/patelni 2-3 minuty, dodajemy usmażonego kurczaka, a następnie wlewamy bulion oraz starty czosnek, sos sojowy, cukier i imbir. Podgrzewamy sos, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy zmielone orzechy ziemne, kiełki soi oraz pozostałe orzechy w całości. Doprawiamy solą.

3. Możemy podać ze smażonym ryżem lub makaronem sojowym.

   

Kroimy warzywa w podłużne plasterki.

Smażymy kurczaka na rozgrzanym woku/patelni.

Prażymy orzechy ziemne, które później zmiksujemy na gładką masę.
Do usmażonych warzyw i kurczaka, dodajemy zmielone orzechy, 
a następnie kiełki soi.

Podajemy na gorąco z ze smażonym ryżem lub makaronem chińskim.

Komentarz: Zarówno warzywa jak i mięso smażymy na oleju sezamowym. Sosu sojowego możemy trochę więcej dodać, niż podano w składzie.