Świetne danie, które tak naprawdę można zrobić na swój ulubiony sposób, wykorzystując rozmaite przyprawy i warzywa. Na zieloną fasolkę szparagową jeszcze poczekam, a zatem wybieram brokuły. Żeby nadać im odrobiny wyrazu, posypuję prażonymi płatkami migdałowymi i skrapiam oliwą z oliwek. 

Skład:

2-3 dzwonka łososia

garść rozmarynu

brokuły

oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia

250 g jogurtu greckiego

1/2 łyżki skórki z cytryny

1/2 łyżki soku z cytryny

kilka listków świeżej mięty

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

prażone płatki z migdałów

kiełki lucerny

A oto jak to zrobić:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Do dużego garnka wody z solą, wkładamy brokuły i gotujemy przez 10-12 minut.

2. Dzwonka z łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą, rozdrobnionym czosnkiem. Posypujemy rozmarynem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż łosoś będzie gotowy.

3. Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny, rozcieramy świeżą miętę. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Brokuły odcedzamy w durszlaku i nakładamy na talerz posypując prażonymi płatkami migdałowymi. Dodajemy ładny plaster upieczonego łososia, trochę sosu i ozdabiamy różnymi  kiełkami (na zdjęciu: kiełki lucerny).

Jogurt grecki przelewamy do małego naczynia, dodajemy rozdrobniony czosnek, kilka kropel cytryny 

rozcieramy świeżą miętę

doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek

Upieczone dzwonka łososia nakładamy na talerz, dodajemy trochę sosu i ozdabiamy różnymi  kiełkami

Ugotowane brokuły posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi

Na więcej przepisów zapraszam na www.makecookingeasier.pl

Follow my blog with Bloglovin