Skład:
150 g brązowego cukru
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
150 g masła
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść borówek amerykańskich (polecam również jagody, maliny, agrest i porzeczki)
(średnica formy: 20 cm, ale wystarczy też na 23 cm)
A oto jak to zrobić:
1. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy garść borówek. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 45 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować świeżymi kwiatami i borówkami.
Komentarz: Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę i jeżeli planujecie piec je z młodszymi Pomagierami, to warto skorzystać z tego przepisu (nieskomplikowany i mało czasochłonny). Proporcje składników są prawie takie same, jak przy cieście cytrynowym, które publikowałam jakiś czas temu. W tej wersji dodałam owoce i wydłużyłam czas pieczenia. Pamiętajmy jedynie, żeby jajka i masło miały temperaturę pokojową. Powodzenia! Zosia
85 komentarzy
Piękna dekoracja i jaka urocza pomocnica :)
Smacznego!!!
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2014 o 11:49. #
Niestety nie lubię borówek, ale wygląda pięknie!
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 8 sierpnia 2014 o 12:08. #
z pewnością pyszny ;)
zapraszam u mnie stylizacja za 2,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 8 sierpnia 2014 o 16:44. #
Ale szkoda że nie napisane że placek jest pyszny, bo faktycznie jest rewelacyjny.
dodany przez Sonia @ 10 sierpnia 2014 o 11:38. #
So cute! Those pics remembered me on the baking times with my childern … but now they are grown up. But maybe I will bake this yummy looking cake with my little nice :)
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 8 sierpnia 2014 o 12:35. #
Zdecydowanie więcej borówek, są zdrowe więc trzeba ich dużo jeść w sezonie;)
dodany przez www.podnadruk.pl @ 8 sierpnia 2014 o 14:34. #
To prawda mini-zosia jest cudna :)
Zapraszam do siebie na kolejną dawkę motywacji:
http://naan-haveafabulouslife.blogspot.com/2014/08/never-stop-learning.html
dodany przez Naan @ 8 sierpnia 2014 o 17:07. #
PIĘKNA CÓRECZKA!!!
BARDZO słodka :)))
http://newlookstyleblog.blogspot.com/
http://newlookstyleblog.blogspot.com/
dodany przez http://newlookstyleblog.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2014 o 17:31. #
na moim blogu też dziś rządzą borówki, ale w trochę innym wydaniu…robiłam z nich deser inspirowany kuchnią francuską :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2014/08/258-clafoutis-z-borowkamiwprawka-we.html
dodany przez Kasia @ 8 sierpnia 2014 o 11:52. #
Mniaaam, wygląda niesamowicie! *-*
Zdjęcie z dziewczynką jest niesamowite <33
dodany przez Antonina @ 8 sierpnia 2014 o 11:54. #
w takie upały nie mam sił piec ani gotować dlatego podziwiam, jak Ktoś coś tak pysznego zrobi :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI.
dodany przez MUSZKA @ 8 sierpnia 2014 o 11:55. #
ojej ! musi być pyszny <3
/zapraszam na http://www.justynapolska.blogspot.com
modowe stylizacje
dodany przez JUSTYNAPOLSKA @ 8 sierpnia 2014 o 11:57. #
Yumm, it looks delicious. The decorations make the photos amazing! Enjoy your pie!
X Carian
http://www.simplychicls.blogspot.com
dodany przez Carian @ 8 sierpnia 2014 o 12:01. #
Mam pytanie do Zosi i Gosi i niestety ale nie zwiazane wogóle z gotowaniem :-)
Dziewczyny, obydwie urodziłyście dzieciaczki i w związku z tym musiałyście używac kremów przeciwko rozstępom w ciąży. Czy mogłybyście polecić coś dobrego? jestem w ciąży i borykam się z wyborem odpowiednich kosmetyków.
Będe bardzo wdzięczna za odpowiedz :-)
dodany przez Magda @ 8 sierpnia 2014 o 12:01. #
Ja Ci odpowiem. Otóż rozstępy to sprawa dziedziczna i jeśli ma się do nich skłonność to, niestety, żadne kremy nie pomogą, choćby były z najwyższej półki.
Można używać zwykłych balsamów i kremów do ciała po to, żeby skóra była dobrze nawilżona i odżywiona i to tyle.
dodany przez Maga @ 8 sierpnia 2014 o 12:26. #
Otóż niekoniecznie, moja mama, ciocia i babcia maja rozstępy po ciążach, a ja ani jednego. Od 6 tygodnia ciazy stosowałam “Babydream fur mama” krem z Rossmann, potem od 4 miesiąca krem Ziaja (dwie butelki zuzylam) i pózniej do końca ciazy krem z Mothercare na rozstepy. Zdecydowanie wszystkie polecam (ten z Mothercare’a na poczatku odrzucił mnie zapachem, zawiera masło shea, ktore normalnie uwielbiam, a w ciazy jego zapachu znieść nie mogłam). Smarowalam sie raz dziennie, czasem jak nie zapomniałam to dwa razy. Naprawdę ani jednego rozstepu nie mam. :)
dodany przez Ola @ 8 sierpnia 2014 o 14:31. #
Może źle się wyraziłam. Skłonność do rozstępów jest uwarunkowana genetycznie. Jeśli matka je ma jest duże prawdopodobieństwo, że córka też będzie miała. Duże, ale nie stuprocentowe.
Kremy pomagają o tyle, że rozstępy są mniej widoczne, bo skóra jest w lepszej kondycji. Ale nie mogą zapobiec rozstępom. Poczytaj sobie składy tych kremów – nic takiego nadzwyczajnego w nich nie ma.
Ja np. się niczym nie smarowałam i nie mam ani jednego.
dodany przez Maga @ 8 sierpnia 2014 o 16:45. #
Chyba zapominasz, że informacja zawarta w genach pochodzi nie tylko od matki, ale też od ojca. To, że kobiety w Twojej rodzinie mają rozstępy, a Ty nie, może oznaczać, że u Ciebie ujawniły się geny bez tej tendencji pochodzące od strony ojca
dodany przez Anonim @ 9 sierpnia 2014 o 11:23. #
Nie wiem czy rozstepy mam dziedziczne czy nie, ale mam takie ktore pojawily sie jeszcze przed ciaza. W czasie ciazy smarowalam sie rano i wieczorem zwykla oliwka do ciala (niestety brudzi ubrania) i z tego co widze zaden mi nie doszedl, ba mam wrazenie, ze te kilka co mialam wczesniej sa mniej widoczne. Zreszta od kilku mam slyszalam, ze zwykla oliwka dziala cuda :)
dodany przez Iwona @ 9 sierpnia 2014 o 19:43. #
Bardzo inspirujący blog, często tutaj zaglądam. Często robię desery z Twoich przepisów – wychodzą przepyszne!Gratuluję sukcesu! Serdecznie zapraszam na moją stronę poświęconą architekturze wnętrz: http://okiemarchitektki.blogspot.com Pozdrawiam !
dodany przez Justyna @ 8 sierpnia 2014 o 12:03. #
Zosiu, przyznaj się: Ty czy ta mała pomocnica wszystko zrobiła?:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 8 sierpnia 2014 o 12:05. #
mmm.. aż mi się jeść zachciało :)
http://luxury-lips.blogspot.com
dodany przez Klaudia @ 8 sierpnia 2014 o 12:05. #
Wygląda bajecznie, mam wielką chęć na takie ciasto. Spróbuje
dodany przez Kwiatek @ 8 sierpnia 2014 o 12:07. #
Mniam, wygląda super smakowicie!!!!
p.s. Dziewczyny, może któraś z Was będzie zainteresowana (aukcja kończy się za 30 minut):
Odsprzedam oryginalny charms Pandory „krab”, zdublowany prezent. Może któraś z Was się nim zaopiekuje?
To wspaniały dodatek do letniej kreacji. Polecam, bo jest naprawdę piękny! Nie sprzedawałabym go, gdyby nie to, że już taki posiadam…
Możliwy odbiór osobisty (tylko w Warszawie).
Do kraba dodaję w prezencie przywiezioną z Maroka zawieszkę na naszyjnik „Ręka Fatimy”. Podobno przynosi szczęście!!!!
Polecam i zachęcam „obserwujących” do kupna. Kto pierwszy ten lepszy, nie posiadam więcej zdublowanych charmsow! (na szczęście!!!).
http://allegro.pl/charms-pandora-krab-lato-prezent-z-maroka-i4476305832.html
dodany przez Szeherezada @ 8 sierpnia 2014 o 12:11. #
Pyszności!
dodany przez Aleksandra @ 8 sierpnia 2014 o 12:13. #
Dziękuje za pomysł na ciasto. Dziś wieczorem upiekę dla męża.
dodany przez Honorata @ 8 sierpnia 2014 o 12:17. #
Przecudnie wygląda i pewnie tak też smakuje.
Bardzo ładne zdjęcia :)
dodany przez Sblngs @ 8 sierpnia 2014 o 12:27. #
Wyglada wspaniale:)
dream-berry.blogspot.com
dodany przez Ola @ 8 sierpnia 2014 o 12:30. #
Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je 3 dni temu. A Hania jest prześliczna :)
dodany przez Rachel @ 8 sierpnia 2014 o 12:33. #
Wygląda smakowicie. ;)
A jaka fajna pomocnica. ;)
I do tego ma świetną spódniczkę. ♥
Pozdrawiam serdecznie, a w wolnej chwili zapraszam do mnie.
http://www.meinalltagindeutschland.blogspot.com
dodany przez Mala Polka we Frankfurcie @ 8 sierpnia 2014 o 12:42. #
Ciasto jest przepyszne! Zrobiłam je zaraz po tym jak przepis ukazał się u Zosi. Polecam wszystkim – mój chłopak nie mógł się nachwalić ;)
dodany przez Anna @ 8 sierpnia 2014 o 13:21. #
tez robiłam przepyszne!!! a Hania to cała Babcia!:D
dodany przez Ania @ 8 sierpnia 2014 o 13:32. #
piękna córeczka :)
http://francaisdesaffaires360.blogspot.com
dodany przez Kasia @ 8 sierpnia 2014 o 13:33. #
No właśnie…ciasto! nigdy nie zrozumiem czemu Wy to nazywacie PLACKIEM (!?). Placek byłby wtedy, jakby wyszedł zakalec haha. Pozdrawiam wszystkich Ślązaków :-)
dodany przez Aleksandra @ 8 sierpnia 2014 o 13:38. #
Ciasto, jak ciasto – pewnie przepyszne, ale te zdjęcia są przepiękne! :)
dodany przez WhoneedsChanel? @ 8 sierpnia 2014 o 13:47. #
Uwielbiam borówki!!! Są pyszne zdrowe i podobno zapobiegają starzeniu się skóry. Jem je co rano z greckim jogurtem. Mniam… W przyszłym tygodiu upiekę to dla mojego P. :)
http://joannok.blogspot.de/
dodany przez JOK @ 8 sierpnia 2014 o 14:18. #
Wyglada pysznie i prosto do wykonania! Na pewno do wyprobowania!
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 8 sierpnia 2014 o 14:45. #
Zosiu, czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? :)
dodany przez karolina @ 8 sierpnia 2014 o 14:55. #
Idealne ciasto i widzę całkiem łatwe w przyrządzeniu. Ja chyba powinnam się zrazić do pieczenia po tym, jak dwa razy ostatnio ciasto mi nie wyszło… Mimo że robiłam wszystko według przepisu! :/
A borówki uwielbiam, nie są ani za słodkie, ani za kwaśne, a jakie zdrowe!
dodany przez Sara @ 8 sierpnia 2014 o 15:00. #
Ciasto może i dobre, ale to co mnie tu zachwyciło to zdjęcia! Cudowne!
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 8 sierpnia 2014 o 15:02. #
pięknie wygląda i przede wszystkim wydaje się bardzo łatwe w wykonaniu
dodany przez Emily @ 8 sierpnia 2014 o 15:09. #
a ja zrobiłam i uważam, że ciasta jest nieco mało. w moim borówki nie zatopiły sie w cieście w czasie pieczenia, tylko zrobiła sie warstwa na górze. za gęste wyszło-a robione z przepisu
dodany przez GOSIA @ 8 sierpnia 2014 o 15:22. #
looks delicious
http://meganlike.blogspot.com
dodany przez www.meganlike.blogspot.com @ 8 sierpnia 2014 o 15:26. #
Wygląda niesamowicie, ale pewnie wiele zależy od umiejętności lub szczęścia w kuchni jeśli ktoś jest niedoświadczony:) Nie raz już zepsułam ciasto…;)
Pozdrawiam
dodany przez www.kisstyleblog.com @ 8 sierpnia 2014 o 15:33. #
Jutro biorę się do roboty! Mam nadzieję, że wyjdzie, bo nie wygląda na zbyt trudne:)
dodany przez Marika @ 8 sierpnia 2014 o 15:37. #
Zosiu, skąd jest spódnica córki? Pozdrawiam
dodany przez hehehe @ 8 sierpnia 2014 o 15:38. #
Cześć Zosiu, ładnie to wygląda. Mam do Ciebie pytanie profesjonalne: jeszcze nigdy nie udało mi się utrzeć cukru z masłem na glładką masę, kryształki jak były tak są. Co robię nie tak??
dodany przez Kasia @ 8 sierpnia 2014 o 15:46. #
Jestem fanką przepisów Zosi <3 zdjęcia i przepisy zawsze na 6 :) ! http://Www.llealicious.blogspot.com
dodany przez Llealicious @ 8 sierpnia 2014 o 15:53. #
Przepis cudowny. Ale jeszcze cudowniejsza Hania, na tym zdjeciu cała mama :)
dodany przez Marcela @ 8 sierpnia 2014 o 15:56. #
Zosiu, dlaczego nie ma odnośnika do Twojej strony na makelifeeasier.pl?????
dodany przez Ewa @ 8 sierpnia 2014 o 16:00. #
MMMM wygląda smakowicie – już wiem, co jutro zaserwuję swoim gościom :)
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7639940
dodany przez http://allegro.pl/mohito-sliczna-sukienka-rozm-l-i4495176629.html @ 8 sierpnia 2014 o 16:05. #
slinka cieknie!! Piekne zdjecia i przesliczna pomocnica:)
dodany przez AGA @ 8 sierpnia 2014 o 16:44. #
Dziewczyny, co to za kwiatuszki? czy ktoś zna nazwę?
Uwielbiam borówki mmm :)
dodany przez nnjm @ 8 sierpnia 2014 o 17:08. #
czosnek ozdobny ?
dodany przez magata @ 8 sierpnia 2014 o 18:05. #
Zosiu, ja czekam na przepis na zdrowe ciasto, zdrowy slodki przysmak, co ty na to? pozdrawiam cieplo, Ola
dodany przez Ola @ 8 sierpnia 2014 o 19:15. #
Wygląda pysznie:)
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9185666 @ 8 sierpnia 2014 o 19:19. #
Piękne zdjęcia!!!
dodany przez Ewelina @ 8 sierpnia 2014 o 19:31. #
PREZENTUJE SIĘ BARDZO SMAKOWICIE!
CUDNE ZDJĘCIA :)
♥ http://www.zielonakraina.pinger.pl ♥
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
♥ http://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?per_page=96 ♥
dodany przez Monika @ 8 sierpnia 2014 o 19:36. #
Zosiu, Twoja córka jest absolutnie urocza! Zdjęcia ciasta są oczywiście jak zawsze piękne, ale wystarczy jedno jej zdjęcie – “robi” cały wpis!
dodany przez www.styleboulevard.pl @ 8 sierpnia 2014 o 19:46. #
Jaki fajny maluszek podaje to ciasto :) Super przepis, aż zrobiłam się głodna :D
http://foxyladyme.blogspot.com
dodany przez Foxylady @ 8 sierpnia 2014 o 20:02. #
Pyszności <3
http://wenus-lifestyle.pl/2014/08/przepis-na-bezglutenowe-ciasto-ze-sliwkami/
dodany przez wenus-lifestyle @ 8 sierpnia 2014 o 20:15. #
Super prosty przepis sam raz dla mnie! Trudnych się nie tykam :( :) śliczna córeczka. Pozdrawiam Zosiu :)
dodany przez k @ 8 sierpnia 2014 o 20:23. #
Zosi, czyżby zamiana ról i teraz to Hania piecze te pyszne ciasta, a ty tylko fotografujesz ;D :))
http://whiteandgreyblog.blogspot.com
dodany przez milena @ 8 sierpnia 2014 o 21:12. #
jakie to kwiaty ? :)
dodany przez Natalia @ 8 sierpnia 2014 o 21:39. #
Wygląda pięknie i pewno pysznie smakuje. Mi tylko w wakacje nie za bardzo chce się piec i gotować:)
dodany przez koszyk-prezentow.pl @ 9 sierpnia 2014 o 09:16. #
Zosiu, ale z tego co widzę także do środka dodałaś borówki? Pozdrawiam! Ola
dodany przez Ola @ 9 sierpnia 2014 o 09:33. #
Twoja córcia rośnie jak na drożdżach :) A placek z pewnością pyszny, z jagodami też jest dobry :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Ola @ 9 sierpnia 2014 o 09:33. #
mmmniam!
zrobiłaś mi smaka! :)
http://take-my-style.blogspot.com/
dodany przez Wiktoria @ 9 sierpnia 2014 o 11:42. #
mniam;)::): a ja zapraszam do mnie:) http://WWW.BYZOFF.PL
dodany przez Paulina @ 9 sierpnia 2014 o 13:58. #
uwielbiam borówki amerykańskie!!
dodany przez Ewelina - slavic nature @ 9 sierpnia 2014 o 14:43. #
Dziękuję za apetyczny przepis. Mam sporą miskę jagódek i już chyba wiem, co z nią zrobię:) Idealny podwieczorek!
http://werelich.pl/superfoods-naturalnie-zdrowo.html
dodany przez AniaW @ 9 sierpnia 2014 o 15:07. #
Czy mogę te borówki delikatnie zmieszać z ciastem i doodatkow dac na wierzch ?
bede bardzo wdzięczna za odp
Pozdrawiam
dodany przez Bożena @ 9 sierpnia 2014 o 17:43. #
Placek wyszedl pyszny! Tylko, ze ja dodalam sliwki i maliny, bo akurat to obecnie rosnie u mnie w ogrodku. Wyszedl na natomiast niewiarygodny zakalec (ale ciasto wciaz przepyszne! Mi smakuje przynajmniej). Dlaczego mi ciasto siadlo? :( dodam, ze jak ubijalam maslo z jajkami to nie wyszla gladka masa, krysztalki curku byly wyczuwalne. Czy to przez to? Czy dodanie wiekszej ilosci proszku do pieczenia cos pomoze? Dodam, ze to moj pierwszy placek w zyciu i zrobilam go w dodatku na moje urodziny :)
dodany przez Charlotte @ 9 sierpnia 2014 o 20:03. #
Piekne zdjecia!! Mozna wiedzieć jakie to kwiaty? :)
dodany przez Asia @ 9 sierpnia 2014 o 21:49. #
zrobiłam, chociaż nie lubię piec ciast i normalnie tego nie robię, ale skusiłam się i wyszło pysznie, polecam
dodany przez beti @ 9 sierpnia 2014 o 22:52. #
Koniecznie muszę upiec!
Wygląda jak ciasto mojej babci, które pamiętam z dzieciństwa. ;)
dodany przez Monika @ 10 sierpnia 2014 o 12:48. #
Mniam. Idę do sklepu i biorę się za wypiek. Coś pysznego :)
dodany przez Marta @ 10 sierpnia 2014 o 12:52. #
Wszystko z borówkami musi być pyszne :)
dodany przez Healthy Aga @ 10 sierpnia 2014 o 14:50. #
dziewczyny, pomimo tego, że nie gotuję zawsze oglądam Wasze zdjęcia jedzenia bo są tak pięknie zrobione. Widać w każdym szczególe ile wkładacie w to pracy
dodany przez Asia @ 10 sierpnia 2014 o 22:40. #
Pyszne ciasto z borówkami.Pozdrawiamy !!!
http://hotelowerecenzje.blogspot.com/
dodany przez Hotelowe Recenzje @ 12 sierpnia 2014 o 17:31. #
wygląda przepięknie! muszę tego spróbować! :D
http://www.annie97x.blogspot.com
dodany przez Anna @ 13 sierpnia 2014 o 09:54. #
zrobiłam :) mi też wyszedł gniot jak nigdy, nie wiem co moze być przyczyną ;/ na całej szerokosci zakalec, niezdatne do jedzenia, szkoda bo ‘z zewnątrz’ prezentuje sie ładnie :(
dodany przez ela @ 13 sierpnia 2014 o 13:38. #
cudne zdjęcia! placem wygląda bosko :)))
http://www.stopmymoments.blogspot.com
dodany przez Basia @ 13 sierpnia 2014 o 17:23. #
Zosiu właśnie upiekłam ciacho! Jest rewelacyjne i dosłownie robi się je w 5 minut! Dzięki za przepis:)
dodany przez Osa @ 13 sierpnia 2014 o 19:02. #
wygląda smacznie :>
dodany przez Malwina @ 14 sierpnia 2014 o 22:13. #