Skład:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie cebule, posiekane w kostkę

4 ząbki czosnku

1 duży bakłażan, pokrojony w grubą kostkę

2 średnie cukinie, pokrojne w cienkie plastry

3-4 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane

3 gałązki świeżej natki pietruszki

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżej bazylii

1 łyżeczka cukru

sól i pierz

A oto jak to zrobić:

1. W dużej, żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i mieszając, smażymy 2 minuty. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bakłażana, cukinię, pomidory a następnie wszystkie przyprawy-natkę pietruszki, bazylię i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez 30 minut.

2. Po 30 minutach próbujemy. Dodajemy cukru i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na ciepło z kromką ciemnego pieczywa i ze świeżymi listkami bazylii.

Cukinie kroimy w cienkie plastry.

Bakłażan siekamy w grubą kostkę.

Czosnek wyciskamy do oddzielnego naczynia.

Pomidory obieramy ze skórki i siekamy w ćwiartki.

Wszystkie warzywa smażymy w żeliwnej patelni.

Doprawiamy świeżą pietruszką…

i bazylią.

Dodajemy posiekane pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem przez 30 minut.