Skład:

1-2 kromki ciemnego pieczywa

1 duży pomidor lub 2-3 pomidorki koktajlowe

ser włoski Ricotta

1 łyżeczka musztardy

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonej bazyli

1 łyżka, pokrojonej świeżej pietruszki

3 listki, posiekanej świeżej bazyli

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Pieczemy, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność. Kromkę pieczywa, cienko smarujemy musztardą, nakładamy grubą warstwę sera Riccotta. Wyjmujemy podpieczone pomidory z piekarnika i układamy na wierzchu kanapki. Posypujemy posiekanym czosnkiem, świeżą bazylią i pietruszką. 

Pomidory kroimy w połówki, posypujemy suszonymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. 

Kromkę pieczywa cienko smarujemy musztardą i  nakładamy grubą warstwę sera Riccotta

Pieczemy do momentu, aż skórka na pomidorach straci swoją elastyczność.

Przed podaniem kanapkę możemy skropić oliwą z oliwek.