Są pewne smaki z dzieciństwa, do których powracamy na nowo dopiero po wielu latach. Wystarczy tylko chwila, niezapowiedziana okazja by choć na chwilę przenieść się do czasów beztroskich lat. Do świąt,przed którymi z wyprzedzeniem organizowało się ,,wielkie choroby" , nie jakieś tam zwykłe grypy, by jak najdłużej nacieszyć się wolnym czasem w domu. Niekiedy  nie wytrzymywało się i jacyś nieznani sprawcy odłamywali niepotrzebne kawałeczki. Rano schodziło się do pachnącej kuchni i również ukradkiem jadło się tą rzecz, która poza tym świątecznym dniem już tak nie smakowała! Będąc przelotem w jednej ze znanych cukierni, natrafiłam właśnie na to coś, co pozwoliło mi przypomnieć sobie smak ciast, które królowały na naszych świątecznych stołach. Zatem zapraszam – a może i komuś również umili bożonarodzeniowy poranek!

 

    Przepis na kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone

    Skład:

    150 g mąki

    30 g cukru

    125 g pokrojonego w kostkę masła

    1 łyżka wody (opcjonalnie)

    1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

    250 g serka mascarpone

    300 g serka naturalnego

    150 g cukru pudru

    2 żółtka

    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)

    garść płatków migdałów

    A oto jak to zrobić:

    1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

    2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

    3. Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo głądką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową. Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej. Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów!

     

    Na pozostałe przepisy świąteczne zapraszam serdecznie na www.makecookingeasier.pl