Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z ostatnich kartek kolejnej powieści Stacey Ballis pt. ,,Smaki Życia". Barwnie i jednocześnie ciepło opisane losy byłej prawniczki, która postanawia zweryfikować swoje dotychczasowe życie- chudnie, zmienia pracę i otwiera lokal ze zdrową żywnością. Całkiem apetyczna opowieść, przeplatana kalorycznymi przepisami na różne pyszności, idealna na listopadowe popołudnie. Osobiście, przyznam Wam, że trudno jest się skoncentrować na perypetiach bohaterki, gdy w zanadrzu mamy przepisy na ,,Babeczki czekoladowe z polewą z serka waniliowego-bez wyrzutów sumienia" lub na ,,Zdrową zupę z pieczonych pomidorów z grillowany serem". Mnie skusiły naleśniki i dzisiaj Wam o nich z przyjemnością opowiem!

Przepis na ,,Niedzielne naleśniki Andrew" (Stacey Ballis)

Skład:

1 szklanka mąki

1 jajko

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki maślanki

1/4 szklanki mleka 3.2 %

2 łyżki roztopionego masła

syrop klonowy do podania

A oto jak to zrobić:

1. Suche składniki mieszamy w średniej misce. Jajko rozbijamy-białko dodajemy do maślanki, a żółtko ucieramy z roztopionym masłem i przelewamy do mleka.

2. Płynne składniki łączymy z suchymi i ucieramy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rogrzewamy patelnię z odrobiną masła i smażymy naleśnikii na małym ogniu. Możemy przykryć pokrywką. Po smażeniu, odsączamy tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Placuszki podajemy polane syropem klonowym.