Skład:

ok. 1,5 kg piersi z indyka

garść śliwek kalifornijskich

garść suszonych moreli

1-2 gałązki świeżego rozmarynu

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku/ 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

oliwa z oliwek

sól morska

świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pierś z indyka dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu / brytfance. Za pomocą noża, ostrożnie nacinamy mięso, tak by powstała tzw. kieszonka na suszone owoce. Owoce (na zmianę śliwka z morelą) umieszczamy w nacięciach. Możemy również dodać listki rozmarynu.

2. W moździerzu ucieramy świeże listki rozmarynu z suszonymi przyprawami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zalewamy oliwą. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso, a na końcu przykrywamy folią aluminiową.

3. Brytfankę z mięsem umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – na każdy kilogram liczę ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewam mięso co pół godziny płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Na 10 minut przed wyjęciem, zdejmuję folię.

… a zatem czas zacząć!

Z cyklu: ,,Znajdź jeden brakujący element :-) "

 Za pomocą noża, ostrożnie nacinamy mięso, tak by powstała tzw. kieszonka na suszone owoce.

W moździerzu ucieramy świeże listki rozmarynu z suszonymi przyprawami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zalewamy oliwą z oliwek.

Owoce (na zmianę śliwka z morelą) umieszczamy w nacięciach. Możemy również dodać listki rozmarynu.

 Tak przygotowanym sosem polewamy mięso, a na końcu przykrywamy folią aluminiową.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i skórką cytrynową

Skład:

ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej podobnego kształtu)

1-2 gałązki rozmarynuu

starta skórka z cytryny

1-2 łyżki soku z cytryny

oliwa z oliwek / 4-5 łyżek masła

2-3 ząbki czosnku

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy za pomocą ostrego noża (patrz na zdjęciu) do połowy. Umieszamy w naczyniu żaroodpornym. W małym naczyniu ucieramy masło z oliwą z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, rozmaryn oraz sól. Mieszamy i polewamy mieszanką ziemniaki. Na końcu posypujemy startą skórką z cytryny, skrapiamy sokiem z cytryny i rozkładamy świeże listki rozmarynu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C ok. 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki nabiorą chrupkiej skórki. W trakcie pieczenia możemy skropić oliwą.

Pieczonego indyka warto podać z żurawinami!