Skład:

2 gruszki

4 łyżki konfitury z żurawin

2 łyżki cukru

ok. 1.5 litra wody

ser pleśniowy typu Roquefort 

A oto jak to zrobić:

1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.

2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki.

 Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. 

Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.

 

Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin … 

 

… i przykrywamy startym serem pleśniowym. 

 

Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi.

Podajemy z gorącym pieczywem!

Więcej przepisów znajdziecie na mojej stronie www.makecookingeasier.pl  :)