Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

200 g twarożku homogenizowanego

2-3 łyżki cukru pudru

przygotowujemy formę do pieczenia tart o średnicy ok. 26 cm,

natłuszczamy formę

ciasto wyjmujemy z zamrażalnika,

i wykładamy nim formę,

wierzch ciasta nakłuwamy widelcem,

pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 25 minut,

twarożek wykładamy na podpieczone ciasto,

równomiernie wygładzamy powierzchnię,

rozkładamy koliście świeże jeżyny,

przed podaniem wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. 

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Twarożek ucieramy z cukrem na jednolitą masę i wykładamy na ostudzone ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt gorące, twarożek może się szybko rozpuścić), a na koniec układamy koliście jeżyny. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.