Skład:

Bezy:

4 białka

150 g cukru

1 łyżeczka octu winnego

krem z mango:

2  dojrzałe mango

2 jajka

150 g cukru

150 g masła

(1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie)

do dekoracji: ubita śmietanka 36 % (ok. 500 ml)

garść świeżych truskawek

świeże figi +  wiosenne kwiaty

A oto jak to zrobić:

1. Mango dokładnie obieramy, tak by uzyskać miąższ (konsystencja powinna przypominać purée, jeżeli jest dość twarde zmiksujmy delikatnie blenderem) i łączymy z roztopionym masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy z mango. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Po ok.10-12 minutach masa powinna stopniowo zgęstnieć (jeżeli będzie zbyt rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Masę odstawiamy najlepiej do lodówki na 2-3 godziny.

2. Aby przygotować bezę: białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni C i pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i pozostawiamy w piekarniku do 1,5 godziny (po godzinie sprawdźmy, powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

3. Na upieczoną bezę nakładamy mus z mango, plastry truskawek i ubitą śmietanę. Przykrywamy bezą i dekorujemy świeżymi figami. Tort bezowy wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Najlepiej smakuje schłodzony.