Skład:

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru

2 żółtka

150 g masła pokrojonego w kostkę

1 łyżkę startej skórki pomarańczowej

nadzienie:

garść orzechów włoskich

garść daktyli

garść skórki pomarańczowej

2 łyżki miodu

garść suszonych jabłek

1-2 łyżki whisky

A oto jak to zrobić:

1. Żółtka ucieramy z cukrem oraz skórką pomarańczową. Na stolnicy ucieramy mąkę z masłem, a następnie dodajemy utarte żótka i wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania miękkiej i jednolitej masy. Umieszczamy do lodówki na 30 minut.

2. Aby przygotować nadzienie: Wszystkie suszone owoce siekamy i przekładamy do garnuszka, dodajemy miód i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 4-5 minut, stale mieszając. Na końcu dolewamy whiskey.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkowujemy, wycinamy krążki na babeczki i wykładamy nimi 12 foremek. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. Do każdej babeczki nakładamy nadzienie i przykrywamy gwiazdką z ciasta. Ciasteczka umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.