*    *    *

Dzisiaj krótko i na temat. Rozpoczynam nowy cykl poświęcony przepisom na śniadania, bo one najłatwiej przychodzą mi do głowy. Tak samo jak wszyscy, kocham w sobotni poranek zjeść chałkę z duszonymi śliwkami albo białą czekoladą, ale na dłuższą metę mogłoby się to zgubnie skończyć (myślę, że wiecie o czym mówię :)). A zatem, jeżeli potrzebujecie alternatywy, to ten cykl będzie dla Was. Moja ochota na bataty przychodzi na jesień – są wdzięcznym warzywem, bo nie wymagają dłuższej oprawy. W dzisiejszym przepisie piekę je w 200 stopniach C przez 15-18 minut i podaję z jajecznicą z camembertem, awokado i szczyptą czarnuszki.

Skład:

(przepis dla 2 osób)

2-3 duże bataty

1 ser typu camembert

1 dojrzałe awokado + 1 limonka

4 jajka

szczypta czarnuszki

oliwa z oliwek + łyżka masła

1 gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Bataty dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na połówki. Rozkładamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku ok. 15-18 minut. Obrane awokado łączymy z sokiem z limonki i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy.

2. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie plastry sera camembert, następnie dodajemy roztrzepane w misce jajka i mieszamy do uzyskania jajecznicy.

3. Na upieczone bataty rozkładamy mus z awokado i gorącą jajecznicę. Całość posypujemy czarnuszką i rozmarynem.

Na upieczone bataty rozkładamy mus z awokado i gorącą jajecznicę. Całość posypujemy czarnuszką i rozmarynem.