"Der Elefant"

When I was younger I’ve never wondered if my second breakfast – the sandwich with cheese is filled with artificial additives. Who knows If that butter had nothing to do with the cow milk as well. I was buying bread wherever and sandwiches in the school cafeteria which seemed to me the best snacks in the world. Now, after few years of testing different bakeries, grocery shops and restaurants I know exactly where I can find the best and the healthiest food. I have my favorite place with baked goods and the restaurant with the chef using ecological products. I also found the eco internet site with lowest prices. In today’s post I will show you around my map with “ECO” spots I visit often and some places recommended by my friends.

Kiedy byłam młodsza, nie zastanawiałam się, czy bułka z serem jedzona przeze mnie na drugie śniadanie jest wypełniona spulchniaczami, a masło nigdy nie miało nic wspólnego z krową. Chleb kupowałam gdzie popadnie, a kanapki w sklepiku szkolnym wydawały mi się najsmaczniejszą przekąską na ziemi. Teraz, po kilku latach testowania różnych piekarni, warzywniaków i restauracji doskonale wiem gdzie można zjeść najlepsze, zdrowe, pożywne jedzenie. Mam swoje ulubione miejsce ze zdrowymi wypiekami. Restaurację, w której kucharz wszystko serwuje z produktów ekologicznych i sklep internetowy, w którym ceny są niższe niż gdziekolwiek indziej. W dzisiejszym poście oprowadzę Was po mojej mapce miejsc „EKO”, które odwiedzam najczęściej, lub które polecili mi znajomi. 

Piekarnie 

W mojej diecie bardzo dużą rolę odgrywają węglowodany złożone. Biegam około 50 kilometrów tygodniowo i nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Nigdy nie skusiłabym się jednak na pieczywo z popularnych supermarketów, wyglądające jak nadmuchane piłki do tenisa. Zawsze udaję się do sprawdzonej piekarni. Dzięki temu mam pewność, że wyroby są z wysokiej jakości zbóż. Poniżej wymienione adresy śmiało mogę Wam:

1. Bio Piekarnia Ziarno (ul. Dworcowa 11 Gdynia i ul. lub Dmowskiego 11F, Gdańsk Wrzeszcz) – bułki są pieczone na miejscu, a kanapki z nich zrobione są naprawdę pyszne.

– Eko Piekarnia „Słodka” (ul. Słodka 1/3, Toruń) –  chleby z tej piekarni są wypiekane z wysokiej jakości mąki razowej.

"Der Elefant"

Restauracje

W każdą niedzielę albo sobotę za pokonanie długiego dystansu biegowego (od 17 do 25 km) nagradzam się dobrym obiadem, który jem poza domem. Zaskoczę Was – unikam miejsc typu McDonald. Chętniej udaję się do ulubionej restauracji, gdzie kucharz wszystko przyrządza z produktów eko. W całej Polsce możecie znaleźć wiele miejsc, gdzie są serwowane dania z produktów ekologicznych i o wysokiej jakości. Poniżej znajdziecie listę kilku sprawdzonych restauracji.

– Der Elefant (ul. Plac Bankowy 1) Warszawa – poza ekologicznym jedzeniem cała filozofia restauracji oparta jest na ekologicznych zasadach

– House of Protein (ul. Grunwaldzka 229, Gdańsk) – to jedno z moich ulubionych miejsc, gdzie przy każdej pozycji w menu, wyszczególniono zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i kaloryczność. 

– Forma na talerzu (ul. Bohaterów Monte Cassino 7, Sopot) – menu w tej restauracji zostało przygotowane przez dietetyka i trenera fitnessu.

– Organic Bistro „Pestka” (ul. Bracka 6/8, Warszawa) – słynie przede wszystkim z ekologicznych produktów wolnych od środków ochrony roślin, sztucznych nawozów, antybiotyków i genetycznych modyfikacji.

– Zielone Tarasy (ul. Słowackiego 64, Kraków) – w tym miejscu gotuje się bez glutenu, bez kostek rosołowych i nic nie jest odgrzewane w kuchence mikrofalowej.

Kawiarnie i cukiernie 

W Gdyni najczęściej chodzę do kawiarni Marenga, w której Panie codziennie wypiekają ciasta używając do tego kaszy gryczanej, cukru trzcinowego, miodu, gorzkiej czekolady i niskoprocentowego mleka. Mam dla Was dobrą widomość: takie słodkie cudeńka możecie również kupić w innych miastach w Polsce. 

   – Marengo (Centrum Riviera, Gdynia) – właściciele tej kawiarni wyznają zasade "jesteś tym co jesz", więc wszystki wypieki są na bazie mąk pełnoziarnistych, ryżowych i kukurydzianych. Alergicy również znajdą coś dla siebie.

– Nenette (ul. Wąwozowej 6 i ul. Chmielnej 2, Warszawa) – w tej cukierni wypieki są bez cukru i bez glutenu.

Sklep internetowy 

Orzechy, makarony orkiszowe, brązowy ryż, komosę ryżową, masło orzechowe, olej z pestek winogron, suszone owoce – wszystkie te produkty kupuję w sklepie internetowym BioSklep.com.pl. Przekonał mnie do siebie dużym asortymentem i dobrymi cenami. Czasami zdarza mi się kupować zdrowe produkty w Almie, ale tam ceny nie są tak atrakcyjne.

Rynki 

Lubię robić zakupy na pobliskim rynku bardziej niż w zatłoczonych supermarketach. Łatwiej znaleźć tam jedzenie pochodzące z ekologicznych upraw. Oto kilka znanych mi miejsc gdzie i Wy możcie kupić zrową żywność.

– Sopocki Rynek (ul. Polna 8-12, Sopot) – jest tam duży wybór niskoprzetworzonej żywności oraz naturalne kosmetyki

– BioBazar (ul. Żelazna 51/53, Warszawa) – wszystkie produkty są z certyfikatem Bio.

– BioBazar (ul. Bracka 20, Katowice) – tutaj stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw, wędlin, dróbiu i mięs.

Na pewno większość z Was ma swoje ulubione miejsca, w których kupuje zapasy do swoich domowych spiżarni. Jestem bardzo ciekawa gdzie Wy na co dzień robicie zakupy? Czy tak jak ja, czasami stołujecie się w restauracjach ze zdrową żywnością? Czy może poprostu sami pieczecie chleb? Koniecznie napiszcie w komentarzach miejsca, które polecacie. Najciekawsze chętnie dopiszę do mojej mapki ekologicznych miejsc.