There are such situations – almost always unscheduled – when you need to prepare something sweet in a couple of minutes, and this dessert is exactly for such occasions! It's a modified version of kogel-mogel which I prepared very often in my childhood when there was nothing sweet close at hand.
* * *
Są takie sytuacje – najczęściej niezapowiedziane – kiedy trzeba przygotować coś słodkiego w kilka minut i ten deser jest właśnie na tę okazję! To taka zmodyfikowana wersja kogla-mogla, który w dzieciństwie bardzo często ucierałam, gdy pod ręką nie było niczego słodkiego.
Ingredients:
(recipe for 4 portions)
250 g of mascarpone
2 yolks (I treat eggs with boiling water beforehand) + 4 tablespoons of icing sugar
6-8 cookies, such as Oreo
a handful of fresh currants or whortleberries
* * *
Skład:
(przepis na 4 porcje)
250 g serka mascarpone
2 żółtka (jajka wcześniej parzę wrzątkiem) + 4 łyżki cukru pudru
6-8 sztuk ciasteczek, typu Oreo
garść świeżych porzeczek lub borówek
Directions:
1. Mix yolks with icing sugar, just like in case of kogel-mogel. Add mascarpone, one spoonful at a time. Mix at low speed to obtain smooth texture. Place crumbled cookies in glass bowls (cups), then, add mascarpone mixture and fruit. Cool the dessert in the fridge a couple of minutes before serving.
* * *
A oto jak to zrobić:
- Żółtka z cukrem pudrem ucieramy mikserem , tak jak kogel-mogel. Dodajemy partiami po łyżce mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach, tak żeby uzyskać gładką masę. W szklanych miseczkach (pucharkach) rozkładamy pokruszone ciasteczka, następnie masę z mascarpone i na końcu owoce. Deser schładzamy w lodówce na kilka minut przed podaniem.
Komentarze