Only within one week, the temperature in Tricity went down by 10 degrees. I was expecting a change of weather, but the thought about a warm sunny September was more tempting. However, I still hope that the lashing rain and storm on the Baltic are only a momentary weather whim. So far, I’ve been going for flavours that are closer to our hearts in the early fall season. Potato pancakes with mozzarella and basil served with smoked fish are my latest discovery. I recommend them to all potato lovers!
* * *
Zaledwie w przeciągu jednego tygodnia temperatura w Trójmieście spadła o 10 stopni C. Spodziewałam się zmiany pogody ale myśl o ciepłym, słonecznym wrześniu była bardziej kusząca. Nadal jednak mam nadzieje, że zacinający deszcz i sztorm nad Bałtykiem to tylko chwilowy kaprys pogodowy. Póki co sięgam po smaki, które bliższe są nam wczesną jesienią. A placki z ugotowanych ziemniaków z mozzarellą i bazylią podane z wędzoną rybą, to moje ostatnie odkrycie. Polecam wszystkim, którzy kochają ziemniaki!
Ingredients:
(recipe for 10 – 12 pieces)
8 cooked potatoes
2 mozzarella cheese ballshandful of fresh basil leaves
2 tablespoons of wheat flour
1 eggfreshly ground nutmeg / sea salt / freshly ground pepper
coconut oil for frying
served with: smoked fish, e. g. trout or the so-called salmon bellie
ssauce: yoghurt mixed with ground garlic, chives olive oil, and lemon juice
* * *
Skład:
(przepis na 10 – 12 sztuk)
8 ugotowanych ziemniaków
2 kulki mozzarelli
garść świeżych liści bazylii
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
gałka muszkatołowa / sól morska / świeżo zmielony pieprz
do smażenia: olej roślinny
do podania: wędzona ryba np. pstrąg lub tzw. brzuszki z łososia
sos: jogurt wymieszany z tartym czosnkiem, szczypiorem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Directions:
1. Use a fork or a potato press to smash the potatoes. Combine them with egg, diced mozzarella cheese, chopped basil leaves, and flour. Season everything with herbs and stir thoroughly until the ingredients are combined. Form balls, flatten them, and fry on hot oil – on both sides until slightly brownish.
2. Served the fried potatoes with yoghurt sauce and smoked fish.
* * *
A oto jak to zrobić:
1. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków. Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placuszek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
2. Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków.
Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą (polecam wędzonego pstrąga lub brzuszki z łososia).
Komentarze