Dobry chleb z dodatkami bywa małym dziełem sztuki. Początkowo miałam ugotować bób i podać go w obranej formie z posiekanym czosnkiem, wędzonym boczkiem i koperkiem. Nasz domowy sezonowy przysmak, który lubię przygotowywać, gdy cena osiąga swoją racjonalność (podobnie czekałam z fasolką szparagową). Mam jednak słabość do past w których niekoniecznie muszą być jajka. Pasta z bobu jest uniwersalna, możną ją podać z pokrojonymi w grube plastry pomidorami, dodać do sałaty lub najprościej z chlebem.
Tak przygotowaną pastę można przełożyć do przykrytego folią naczynia i przechowywać w lodówce do trzech dni. Jest naprawdę bardzo dobra.
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
1 paczka świeżego bobu (ok. 400 g)
ok. 200 sera feta
4 ząbki czosnku sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (może być więcej)
A oto jak to zrobić:
- Ugotowany bób (nie obieram ze skórki) umieszczamy w szerokim naczyniu, dodajemy oliwę, fetę, kmin, czosnek i skórę oraz sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ewentualnie solą lub dodatkową porcją kminu. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem. Pastę podajemy z chrupkim pieczywem.
komentarze 24
Kanapka wyglada „lekko”, bardzo apetycznie i zapewne smakuje wyśmienicie, alternatywa dla pasty z awokado, No i ile zdrowia na tej kanapce :)
dodany przez Elzbieta @ 5 lipca 2023 o 09:38. #
Proste i przyjemne ❤️ napewno wypróbuje bo zawsze brakuje mi pomysłu na bob
dodany przez Marta @ 5 lipca 2023 o 09:38. #
Zupa z bobu jest przepyszna. Z koperkiem, szczypiorkiem i fetą.
dodany przez a. @ 5 lipca 2023 o 16:23. #
„na pewno”, „naprawdę” ;)
dodany przez Ola @ 5 lipca 2023 o 22:48. #
Świetny pomysł, na pewno zrobię, jednak bez boczku bo nie jem mięsa.
dodany przez Magdalena @ 5 lipca 2023 o 12:52. #
Przecież pasta jest bez boczku…jest wege
dodany przez Katarzyna @ 5 lipca 2023 o 22:49. #
No tak… na początku postu było coś o boczku i pomyliło mi się…
dodany przez Magdalena @ 6 lipca 2023 o 16:36. #
Dziękuję bardzo za wege przepis.
zdjęcia jak zwykle przepiękne.
Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego 🌞☕
dodany przez CqppuccinoPL @ 5 lipca 2023 o 17:17. #
Swietny pomysł! Pyszna domowa pasta.
dodany przez Beata @ 6 lipca 2023 o 08:37. #
Seems super delicious!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 6 lipca 2023 o 10:55. #
Great idea! I must try it out, it looks so delicious.
dodany przez Words of Sympathy @ 6 lipca 2023 o 13:16. #
A jak ugotowac bob?
dodany przez Agata @ 6 lipca 2023 o 19:10. #
W wodzie…
dodany przez Anonim @ 7 lipca 2023 o 16:56. #
Uważam, że pytanie nie jest bezzasadne. Tak, ja wiem jak go ugotować, ale… profesjonalny przepis powinien spowodować, że absolutny laik kulinarny zrobi niezłą potrawę, kierując się samym przepisem, a nie swoją własną wiedzą i doświadczeniem w kuchni. O ile Pani Kasi- blogerce modowej- uchodzi zastosowanie w przepisie na ciasto stwierdzenie „cukru dodać na oko”, o tyle Pani Zosi, która pretenduje do bycia ” profesjonalną blogerką kulinarną” już niekoniecznie.
dodany przez Ewa @ 8 lipca 2023 o 00:32. #
Jakie to musi być dobre! Zapisuje na przyszly rok, w tym dieta bez mleka ;)
dodany przez Iwona @ 6 lipca 2023 o 19:10. #
Przepis właśnie wypróbowany. Pychota!
Pozdrawiam.
dodany przez Kinga @ 6 lipca 2023 o 22:22. #
Pycha, szczególnie na plastrach pomidora malinowego. Ja jednak dłubałam ze skórek. uwielbiam ten zielony kolor. Smak rewelacja :)
dodany przez Agata @ 7 lipca 2023 o 15:18. #
Ja też zdjęłam skórkę, po pierwsze dla piękniejszego koloru a po drugie jakoś mi się wydaje, że bez skórek to jednak lżejsza ta pasta:)
dodany przez Ania @ 7 lipca 2023 o 22:14. #
Och, JAKIE TO DOBRE!!! Zrobiłam w formie sałatki bez miksowania i dodałam natkę pietruszki. A bób (bez skórki) w takim zestawie wyszedł prze-apetyczny!😋
dodany przez Ewa @ 8 lipca 2023 o 17:43. #
W końcu coś bez mięsa! Więcej wegańskich, Zosiu, prosimy! Ale dobre i to, dziękuję.
dodany przez Stefa @ 8 lipca 2023 o 18:33. #
Zrobiłam wczoraj, mąż mówił, że przebiła nawet tę z koperkiem i słonecznikiem:)
dodany przez Patrycja @ 9 lipca 2023 o 16:31. #
It seems a great idea. i need to make it asap.
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 10 lipca 2023 o 16:59. #
A czy ktoś wie, skąd są te talerze z ciemnym rantem? Przepiękne!
dodany przez Joanna @ 16 lipca 2023 o 21:28. #
Chyba nie jadłam pasty z bobu. Chętnie spróbuję.
dodany przez polskapraca @ 27 lipca 2023 o 09:35. #