Czasem smak nie chce odejść z pamięci. Po podróży do Tajlandii nie sposób zapomnieć o tym cudownym połączeniu słodyczy, słoności i umami, które tańczą na języku. Warzywa w sosie sojowym z nutą rybnego aromatu, podsmażone z czosnkiem i imbirem, otulone chrupkością nerkowców – to właśnie ten smak, który nie daje mi spokoju.
Nie trzeba wiele. Kilka prostych składników, chwila przy patelni, a w kuchni unosi się zapach, który przywołuje wspomnienia ciepłych wieczorów, ulicznych straganów i niekończących się zachwytów nad tym, jak proste rzeczy potrafią być doskonałe. To danie nie wymaga wysiłku – wystarczy pokroić, podsmażyć, wymieszać. I już.
Skład:
2 marchewki
1 pęczek szczypiorku
kiść brokułów
4 ząbki czosnku
ok. 3 cm świeżego imbiru
6 pieczarek
1 papryka
ok. 50 g prażonych orzechów nerkowca
sos:
ok. 60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
30 ml sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 soku z cytryny
1 łyżka gomasio lub 1 łyżka prażonego sezamu
Oto jak to zrobić:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy (marchewkę w cienkie plastry – najlepiej obieraczką). Pokrojone warzywa przekładamy do szerokiej salaterki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy kilka minut, tak żeby wciąż pozostały chrupkie. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.
2. Aby zrobić sos: wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zamykamy i potrząsamy, tak by powstała jednolita konsystencja. Tak przygotowanym sosem skrapiamy obrane i pokrojone warzywa.
komentarze 2
Nie jestem pewna czy to co widać na zdjęciach to prawda. Kto w takich eleganckich strojach gotuje?
dodany przez Lol @ 20 marca 2025 o 15:06. #
spróbuj grzybowego wellingtona rozkosznego, koniecznie z pasta truflową, to jest TAKIE umami jakiego nigdy nie jadłam :)
dodany przez ula @ 20 marca 2025 o 16:42. #