Ingredients:
(recipe for approx. 8 patties)
1 packet of ready-rolled puff pastry (savoury)
250 g of fresh spinach
250 g of cooked and peeled potatoes
approx. 120 g of feta cheese
4 cloves of garlic (or more – according to your liking)
1 large onion
1 teaspoon of nutmeg
1 tablespoon of freshly ground pepper + 1 tablespoon of caraway seeds
1 fresh bunch of parsley sea salt
1 egg yolk to brush the pastry
Skład:
(przepis na ok. 8 sztuk)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (wytrawne)
250 g świeżego szpinaku
250 g ugotowanych i obranych ziemniaków
ok. 120 g sera feta
4 ząbki czosnku (lub więcej – wg uznania)
1 duża cebula
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + 1 łyżka kminku
1 pęczek świeżej pietruszki
sól morska
do posmarowania: 1 rozbite żółtko
Directions:
1. Fry garlic, onion, and herbs in a pan. Add washed fresh spinach leaves and fry them until they shrink. Set them aside and add cooked and peeled potatoes, chopped parsley, and feta. Knead everything with a fork. Season it according to your liking. Feta is pretty salty so be careful with adding more salt.
2. Roll out the ready-rolled puff pastry and cut it into 13 x 13 cm squares. Fill them with the prepared filling and fold in the corners so that they meet in the centre. Use a fork to seal the pastry (as in the picture). Place the ready patties on a baking tray lined with baking paper. Brush them with egg yolk. Bake the patties in the oven preheated to 200ºC (use the oven function with upper and lower heating elements switched on) for approx. 20-25 minutes. We can serve the dish both hot and cold.
A oto jak to zrobić:
1.Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.
2.Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm. Napełniamy przygotowanym farszem i składamy na tzw. kopertę. Zlepiamy brzegi za pomocą widelca (patrz na zdjęciu). Gotowe paszteciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbitym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Możemy podawać na ciepło jak i na zimno.
Czosnek, cebulę i zioła podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte liście szpinaku i smażymy aż się skurczą. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i fetę. Za pomocą widelca ugniatamy całość. Doprawiamy wg uznania. Feta jest dość słona, więc uważajmy na dodatkową sól.
Roll out the ready-rolled puff pastry and cut it into 13 x 13 cm squares.
Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o wielkości 13 cm.
Fill them with the prepared filling.
Napełniamy przygotowanym farszem.
Fold in the corners so that they meet in the centre and use a fork to seal the pastry (as in the picture).
Ciasto składamy na tzw. kopertę i zlepiamy brzegi za pomocą widelca.
Bake the patties in the oven preheated to 200ºC (use the oven function with upper and lower heating elements switched on) for approx. 20-25 minutes.
Paszteciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20-25 minut.
34 komentarze
Oh, it has been so long ago I had a picnic! When our children were little a picnic was tradition each Friday in summer :)
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 7 maja 2016 o 14:04. #
My dziś też piknikujemy! Nawet na moim blogu jest dzisiaj nowa stylizacja majówkowa:)
http://www.other-than-pink.blogspot
dodany przez other-than-pink.blogspot.com @ 7 maja 2016 o 14:09. #
Zosiu, paszteciki/pierożki wyglądają bardzo apetycznie. Już wiem, co będę robić wieczorem:) Dziękujemy za pomysł i przepis, pozdrawiam Agnieszka
dodany przez Agnieszka @ 7 maja 2016 o 15:00. #
Świetny przepis! Na 100% skorzystam! Przyda się na letni piknik ;)
http://weareloveitbebeauty.blogspot.com/
dodany przez Leonia @ 7 maja 2016 o 15:14. #
Fantastyczny przepis! Dzieki Zosiu ☺
dodany przez Dorota @ 7 maja 2016 o 15:32. #
Ciasto francuskie uwielbiam <3
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 7 maja 2016 o 15:48. #
Wygladaja zachecajaco. Na pewno wyprobuje:)
dodany przez MagdalenaT @ 7 maja 2016 o 15:54. #
Pyszne! Lubię takie wytrawne przekąski
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 7 maja 2016 o 16:13. #
Już biegnę do kuchni wypróbować przepis! Mmm…”:)
dodany przez Ania @ 7 maja 2016 o 16:29. #
Wyglądają pysznie! Zadanie na jutro
dodany przez Angieness @ 7 maja 2016 o 17:10. #
Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że wydaje się prosty. Mam pytanie: skąd ta piękna bluzka? Właśnie takiej poszukuję. Dziękuję za odpowiedź
dodany przez martyna @ 7 maja 2016 o 17:46. #
Wyglada przepysznie, dziekuje za pomysl na jutrzejsza, sloneczna niedziele:)
dodany przez Beata @ 7 maja 2016 o 17:51. #
Uwielbiam. Ameryki nie odkryje podpowiadając również wersję z podsmażoną cebulą i pieczarkami. No i oczywiście na słodko z twarożkiem.
dodany przez eda @ 7 maja 2016 o 19:49. #
rdza jest niebezpieczna dla zdrowia…polecam zmienić łyżkę do nakładania lub cedzak (nie wiem dokładnie) ale widać że jest zardzewiały …..
dodany przez Sara @ 7 maja 2016 o 20:00. #
mnie wyglada na rodzaj nalotu na jaki często spotyka się na starych, srebrnych elementach zastawy.
dodany przez Anonim @ 7 maja 2016 o 20:56. #
Nie mogę patrzeć na te zdjęcia, bo natychmiast robię się głodna! ;-)
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
dodany przez Ewa @ 7 maja 2016 o 20:00. #
Chyle glowe dla tego co wymyslil gotowe ciasto francuskie. Mega wynalazek:)
dodany przez BeeMammy @ 7 maja 2016 o 20:25. #
Wspaniały przepis. Lubię takie zawijaski ;) proste aczkolwiek very very…:))
dodany przez Ela @ 7 maja 2016 o 20:27. #
Pyszne pomysły! Na francuskim robiłam ostatnio górę szpinakową z kurczakiem i była bardzo smaczna :)
http://www.somefitme.blogspot.com
dodany przez Somefit @ 7 maja 2016 o 20:29. #
A może tak przepis na lody własnej roboty ????
dodany przez Ania @ 7 maja 2016 o 20:45. #
Wygląda przepysznie <3 Jak nie przepadam za ciastem francuskim, tak chyba się skuszę na przygotowanie tego cuda :)
dodany przez Marta @ 7 maja 2016 o 23:11. #
Wygralalas!
dodany przez milex @ 8 maja 2016 o 03:50. #
Idealny przepis na letnie dni :)
dodany przez Antonina @ 8 maja 2016 o 07:44. #
Pyszności :) ja z ciasta francuskiego robię często coś na kształt pizzy. Rozłożony blat ciasta smaruję pesto z suszonych pomidorów, na to szynka parmeńska, oliwki, świeże pomidory i siup do piekarnika. Przed samym podaniem posypuję świeżo startym parmezanem (dużymi płatkami). Palce lizać!
A i mnie na blogu o beżowym trenczu i tarta jabłkowa dla leniuszków.
Zapraszam na http://www.batirulez.blogspot.com
dodany przez BatiRULEZ @ 8 maja 2016 o 07:52. #
Paszteciki wyglądają bardzo apetycznie, a przepis prosty więc na pewno wypróbuję:) Gosiu skąd jest ta piękna bluzka? Właśnie takiej szukam
dodany przez Kasia @ 8 maja 2016 o 09:34. #
Skąd ten CUDNY sweterek??!:)
dodany przez Monika @ 8 maja 2016 o 11:59. #
Robię tą pyszność dziś na kolacje ale bez dodatku ziemniaków :)
dodany przez Kierunek Chorwacja @ 8 maja 2016 o 14:57. #
Świetny przepis. Ja często mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w pyszną przekąskę, a nawet danie główne. Zosiu napisz proszę gdzie kupiłaś tą uroczą bluzkę w paseczki, którą masz na zdjęciach. Szukam czegoś podobnego. Wiem, że to blog o gotowaniu, ale często można znaleźć u ciebie sporo innych inspiracji i fajnie byłoby gdybyś wstawiała więcej odnośników skąd są dane produkty czy gdzie można kupić dobre sprzęty kuchenne, obrusy, fartuchy itp.
dodany przez Magda @ 8 maja 2016 o 21:37. #
Warto rozejrzeć się za ciastem francuskim Blikle – jest zrobione na maśle, a nie na niezdrowym tłuszczu palmowym jak większość dostępnych w sklepach.
dodany przez Zołza @ 9 maja 2016 o 11:21. #
Gosiu,
proszę o info gdzie kupiłaś taką śliczną bluzkę :)
dodany przez Aleksandra @ 9 maja 2016 o 11:35. #
Zosiu zaintrygowałaś mnie tym przepisem! Czy te ziemniaki pasują do ciasta francuskiego? Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, sam ser i szpinak to co innego ale ziemniaków sama bym nie dodała, muszę spróbować skoro polecasz bo Twoje przepisy nigdy mnie nie zawiodły :)
dodany przez AnnaB @ 11 maja 2016 o 11:53. #
Tam piknik – w pracy bym zjadła;).
Mniam!!!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 12 maja 2016 o 12:04. #
Musi być pyszne! :-)
dodany przez Amelia @ 13 maja 2016 o 21:06. #
Wyglada pysznie :-)
dodany przez MeCooks @ 18 maja 2016 o 13:59. #