Skład:
(przepis dla 2 osób)
200 g dużych, surowych krewetek
150 g makaronu jajecznego
160 ml mleczka kokosowego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
1/2 małej czerwonej papryki (bez nasion)
1 zielona papryka
garść świeżego estragonu
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 minut.
2. Zieloną paprykę kroimy na cienkie paski, a małą papryczkę w drobną kostkę. Połową czosnku, smarujemy od wewnątrz powierzchnię woka i nalewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy ok. 30 sekund, następnie dodajemy posiekaną zieloną paprykę. Smażymy ok. 1-2 minuty, aż papryka zmięknie. Dodajemy obrane krewetki i smażymy obracając z każdej strony, max. 2 minuty. Zmniejszamy ogień, nalewamy mleczka kokosowego, dodajemy posiekaną czerwoną paprykę. Przyprawiamy curry i świeżym estragonem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt nalewamy do filiżanki, dodajemy trochę gorącego mleczka kokosowego. Mieszamy i wlewamy z powrotem do woka. Pozostawiamy na małym ogniu, aż krewetki będą gotowe.
3. Podajemy z gorącym makaronem.
Do rozgrzanego woka, wrzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy ok. 30 sekund, następnie dodajemy posiekaną zieloną paprykę. Smażymy ok. 1-2 minuty, aż papryka zmięknie.
Dodajemy obrane krewetki i smażymy obracając z każdej strony, max. 2 minuty.
Zmniejszamy ogień, nalewamy mleczka kokosowego, dodajemy posiekaną czerwoną paprykę. Przyprawiamy curry i świeżym estragonem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krewetki w mleczku kokosowym podajemy z gorącym makaronem jajecznym.
Możemy również podawać z kawałkiami cytryny.
Poprzedni przepis z krewetkami w roli głównej:
Komentarze