Skład:
ciabatta/ bułka paryska/ bagietka
garść pomidorków koktajlowych
8-10 kaparów
4-5 ząbków czosnku
garść migdałów (tzw. słupków)
1-2 łyżeczki pokrojonej ostrej papryczki chilli
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
starty ser parmezan
sól morska
suszone oregano
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i rozkładamy na blasze. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek, sól morską, ocet balsamiczny i suszone oregano. Kromki skrapiamy mieszanką z oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy max. 7-8 minut (do momentu, aż pieczywo będzie chrupkie).
2. W dużej misce łączymy ćwiartki pomidorków, pokrojony czosnek, ostrą papryczkę chilli, migdały, liście bazyli i kapary. Zalewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy na ciepłe kromki pieczywa. Posypujemy startym parmezanem i umieszczamy ponownie w piekarniku na ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się lekko stopi). Podajemy na gorąco!
Komentarz: Przy doprawianiu solą warto pamiętać, że same kapary są w smaku dość słone. Jeżeli nie mamy pod ręką permezanu, możemy użyć dowolny inny ser, a liście bazylii zastąpić świeżą pietruszką. Zamiast migdałów (słupków), możemy użyć orzechy włoskie. W przepisie specjalnie nie podawałam precyzyjnej ilości produktów, a jedynie zasugerowałam kompozycję składników.
Komentarze