Kuchnia Dalekiego Wschodu, znana kiedyś tylko narodom azjatyckim, dziś zyskuje popularność w każdym, nawet najdalszym zakątku Polski. Dla mnie osobiście, zdecydowanie trudniej jest odnaleźć tradycyjny bar mleczny, niż małą dziupelkę w której zawsze uśmiechnięty Azjata, łamaną polszczyzną poleca swoje potrawy.

  Nie zapomnę, gdy w czasie krótkiego pobytu w kraju Dalekiego Wschodu, zamówiłam zupełnie nieświadomie 3 dania. W owym momencie, spodziewałam się, że dostanę tradycjnie zupę, drugie danie i deser – rzecz jasna oddzielnie. Ku memu zaskoczeniu, w błyskawicznym tempie podano mi wszystkie dania naraz. I to w jednym naczyniu :) Ta swoista przygoda, była dla mnie początkiem przygody z kuchnią orientalną. Co prawda dzisiaj, nie zamierzam podawać deseru w zupie, ale makaron z kurczakiem z orzeszkami ziemnymi w towarzystwie kapusty z wiórkami kokosowymi, może Wam zasmakować.

Skład:

(danie dla 4 osób)

250 g makaronu jajecznego

kiść brokułów 

1 puszka bambusa albo kielków soi

1 pierś kurczaka

1 łyżka startego imbiru

3 łyżki czarnego sezamu

200g  orzeszków ziemnych (nie solonych)

3 łyżki oleju sezamowego

5 łyżek sosu sojowego

1 ząbek czosnku

4 łyżki przyprawy chińskiej – KAMIS

4 grzyby Mun 

2 czerwone papryczki chilli

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Kroimy pierś kurczaka na cienkie paseczki i umieszczamy je w płytkim szklanym naczyniu.Dodajemy starty czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiay do lodówki na ok. 30 minut.

2.Makaron gotujemy we wrzątku 3-5 minut, odcedzamy i odstawiamy na bok. Tą samą czynność powtarzamy z brokułami. Grzyby również zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach wyjmujemy z wody i kroimy na drobne paseczki.

4.Pokrojonego kurczaka razem z zalewą smażymy na patelni, dodajemy orzeszki ziemne, imbir, pokrojone grzyby Mun, posiekaną papryczkę chilli, kiełki soi oraz kawałki brokułów. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy 3 minuty. 

5. W dużej patelni (najlepiej na WOK-u) podsmażamy makaron i dodajemy warzywa z kurczakiem. Mieszamy, dodajemy przyprawę chińską oraz czarny sezam.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na oleju sezamowym.

Według uznania, kiełki soi możemy zastąpić kiełkami bambusa.

Komentarz:  Jeżeli w końcowym efekcie danie wyjdzie nam za suche, dodajmy kilka dodatkowych kropli sosu sojowego bądź przyprawy chińskiej. Wszystkie składniki smażymy na oleju sezamowym. Możemy również dodawać różne warzywa, które akurat są pod ręką. Papryczki chili możemy zastąpić chili w proszku.

… a zapomniałam o kapuście z wiórkami kokosowymi. Poniżej przepis. Możemy podawać naszym gościom jako dodatek do dania głównego bądź przystawkę.

Skład:

mała główka białej kapusty

3 łyżki czarnego sezamu

3 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki masła

1 łyżka cynamonu

1 łyżka suszonego imbiru

3 goźdźiki

A oto jak to zrobić:

1.Kroimy kapustę na cienkie paski.

2.Na małym ogniu podsmażamy masło z goździkiami, cynamonem i imbirem. Dodajemy pokrojoną kapustę, wiórki kokosowe i dusimy ok 5. minut. Posypujemy czarnym sezamem.