Ingredients:
(the recipe is a modification of Sicilian doughnuts Castagnole di ricotta)
(recipe for approx. 40 mini doughnuts)
200 g of wheat flour
350 g of ricotta cheese*
3 eggslemon zest from 1 lemon
approx. 40 ml (it may be more) of Limoncello*
1 packet of vanilla sugar
3 tablespoons of brown sugar
served with: icing sugarrapeseed oil for frying
* I also recommend doughnuts with curd cheese – if you choose curd cheese, you need to blend it
* We can replace Limoncello with spirit
***
Skład:
(przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta)
(przepis na ok. 40 mini sztuk)
200 g mąki pszennej
350 g sera ricotta*
3 jajka
otarta skórka z 1 cytryny
ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello*
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki brązowego cukru
do podania: cukier puder
do smażenia: olej rzepakowy
* polecam również z twarogiem – wówczas twaróg trzeba zmiksować/zblendować
*Limoncello możemy zastąpić spirytusem
Directions:
- Preparation of dough: combine ricotta or blended curd cheese with brown sugar, vanilla sugar, and lemon zest. Add eggs, Limoncello, and stir all the ingredients. At the end, add sifted flour. Knead the dough. The texture isn't dense, and the dough is rather sticky. Place the dough intro a pastry bag (if you haven't got one, it is enough to take a sandwich bag – you need to create a hole in one of its corners).
- Frying: heat rapeseed oil in a pan until it starts to sizzle slightly. Use the pastry bag to create approx. 2,5 cm dough pieces – we can also use a knife for help. Fry until the crust is golden. Place the fried doughnuts on a paper towel and coat them in icing sugar.
A oto jak to zrobić:
- Etap przygotowania ciasta: ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto. Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mam, to wystarczy woreczek śniadaniowy w którym robimy w rogu nacięcie).
- Etap smażenia: w garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista. Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Combine ricotta or blended curd cheese with brown sugar, vanilla sugar, and lemon zest. Add eggs, Limoncello, and stir all the ingredients. At the end, add sifted flour. Knead the dough.
Ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto.
The texture isn't dense, and the dough is rather sticky.
Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste.
Heat rapeseed oil in a pan until it starts to sizzle slightly. Use the pastry bag to create approx. 2,5 cm dough pieces – we can also use a knife for help. Fry until the crust is golden.
W garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista.
Place the fried doughnuts on a paper towel and coat them in icing sugar.
Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
24 komentarze
Zawsze mnie wzrusza i bardzo mi się podoba obecność córeczki w Pani życiu.
dodany przez Anna @ 23 lutego 2017 o 14:06. #
Mnie również. Uwielbiam zdjęcia z córką Zosi.
dodany przez Joanna @ 24 lutego 2017 o 10:24. #
Dokładnie to samo odczułam patrząc na zdjęcia, na te małe rączki z mamusinymi złączone, zawsze mnie to wzrusza i cieszy oko :)
dodany przez Ewa @ 24 lutego 2017 o 11:30. #
To samo pomyślałam, piękne zdjęcia razem:-)
dodany przez Anna @ 26 lutego 2017 o 21:15. #
Muszą być pyszne! Ta ricotta mi tu bardzo pasuje ?
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
????
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 23 lutego 2017 o 14:24. #
Uwielbiam pączki, udanego czwartku! :)
dodany przez Joanna @ 23 lutego 2017 o 15:02. #
Zosiu, przepięknie. Podziwiam Cię za to jaki piękny styl życia pokazujesz- wspólnie spędzone chwile, choćby w kuchni! Dla Twojej koleżanki Gosi to jednak czas stracony, który warto poświęcić na inne rzeczy, a dziś pączki pewnie dostanie w swoim pudełku czyli “boksie”:) Smacznego! Pozdrawiam serdecznie!
dodany przez Joanna @ 23 lutego 2017 o 15:03. #
Zosiu, paczki wygladaja pysznie i mimo, ze nie planowalam to chyba sie skusze i je dzis po pracy zrobie. Tylko powiedz mi moja droga – jakiej temperatury ma byc olej? (doswiadczenie ze smazeniem mam bardzo male!) Dziekuje slicznie!
dodany przez Olga @ 23 lutego 2017 o 15:32. #
Już je uwielbiam! :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 23 lutego 2017 o 15:52. #
Zosiu, mini pączki wyglądają bardzo apetycznie! Moją uwagę zwróciła Twoja kuchnia – jestem zwolenniczką retro, a kuchnia na zdjęciach jest urządzona właśnie w tym stylu Po prostu pięknie i bardzo przytulnie! :) W J
dodany przez Karolina @ 23 lutego 2017 o 16:31. #
Mniam :) ja dziś zjadłam już 2 pączki i malutki chruścik :D A te Pączusie wyglądają też bardzo apetycznie :) pozdrawiam!!!
dodany przez Madziastylee @ 23 lutego 2017 o 16:38. #
O rany rany! Jaki świetny przepis, szkoda że wcześniej go nie zauważyłam :(
Cudowne musi być pieczenie z takim ślicznym pomocnikiem!
http://oneofthebillion.blogspot.com/
dodany przez Colorfulworld @ 23 lutego 2017 o 16:49. #
Super przepis. Świetnie razem wyglądacie.
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 23 lutego 2017 o 16:58. #
Uwielbiam pączusie z ricottą. Dziś jednak postawiłam na serowe oponki z naszym polskim twarogiem. Równie smaczne :)
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 23 lutego 2017 o 17:08. #
Słodziutkie maleństwa! Jadłabym!
dodany przez Ania @ 23 lutego 2017 o 17:50. #
Zapisuję ten przepis. Dzięki, Zosiu :)
dodany przez Marcelina @ 23 lutego 2017 o 21:15. #
♥
dodany przez Milex @ 24 lutego 2017 o 05:50. #
Tez robiłam pączki w czwartek, ale takie tradycyjne. Robiłam je dopiero drugi raz w życiu i wyszły bardzo dobre :)
Twoja córeczka ma śliczne włosy <3
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/
dodany przez Natalie Forever @ 24 lutego 2017 o 14:56. #
Gdzie mogę znaleźć taki piękny różowy sweter?:)
dodany przez Asia @ 24 lutego 2017 o 15:26. #
Ja tez chce wiedziec!
dodany przez Joanna @ 26 lutego 2017 o 15:40. #
Super smacznie! A wydają się tak łatwe do zrobienia!
Dziękuję za kolejną wspaniałą inspirację. Pozdrowienia dla małego pomocnika.
dodany przez Ania @ 24 lutego 2017 o 22:04. #
Wyglądają apetycznie! Ja jednak mam pytanie o stolnicę z marmuru, gdzie można taka dostać? Pozdrawiam
dodany przez Ania @ 25 lutego 2017 o 01:01. #
Mmm… wyglądają bardzo apetycznie! :)
SiostryAndrzejewskie
dodany przez Siostry Andrzejewskie @ 25 lutego 2017 o 08:22. #
Co za fajny przepis musze go zapisać :)
dodany przez Muszka @ 26 lutego 2017 o 07:35. #