Jedno z moim ostatnich popisowych dań. Praktycznie nie wymaga większego poświęcenia czasu. Łososia należy na dwie godziny zalać białym winem (najlepiej pół słodkim) i piec pod przykryciem maksymalnie 30 minut. Rewelacyjnie również się sprawdza na grillu – wychodzi wyjątkowo soczysty w smaku. W tym przepisie, łososia polecam z kremowym sosem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. To prawdziwy cud natury, który jako jeden z pierwszych nowalijek posiada wiele cennych wartości (Jedna z najbardziej skutecznych roślin, zwalczająca choroby nowotworowe za sprawą adenozyny. Ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych).
Skład:
(przepis dla 2 osób)
ok. 300 g świeżego łososiagałązka rozmarynu
3/4 szklanki białego wina (pół słodkie)
pęczek szparagaów
sól i pieprz
krem:
4-5 łyżki jogurtu greckiego
100g fety
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
A oto jak to zrobić:
1. Umyty płat łososia nakłuwamy gałązką świeżego rozmarynu, solimy i zalewamy białym winem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny.
2. Łososia wyjmujemy z zalewamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy zmielonym pieprzem ziołowym i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. Aby łosoś był soczysty, koniecznie przed włożeniem do piekarnika, przykryjmy żaroodporne naczynie folią aluminiową. Wszystkie składniki do kremu połączyć i zmiksować na jednolitą masę.
3. Upieczonego łososia podajemy z ugotowanymi szparagami i kremowym sosem.
Komentarz: Czosnek niedźwiedzi dostępny jest w popularnych supermarketach (min. w Almie), od niedawna również na dziale spożywczym w Rossmannie. Tak zamarynowanego łososia możemy śmiało przyrządzać na grillu- pamiętajmy jedynie żeby był zapakowany w folię aluminiową. Zielone szparagi praktycznie nie wymagają obierania ze skórki.
54 komentarze
uwielbiam ryby, na pewno wypróbuje kiedyś ten przepis :>
dodany przez Malwina @ 3 maja 2014 o 15:31. #
Salmon belongs to one of the less sorts of fishes which my family is eating. Of this cause I thank your for this delicious sounding recipe which I will try soon.
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 3 maja 2014 o 17:34. #
uwielbiam łososia ;)
zapraszam u mnie stylizacje SH
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 3 maja 2014 o 19:54. #
Uwielbiam łososia pod każdą postacią :)
♥ http://www.zielonakraina.pinger.pl ♥
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
dodany przez Monika @ 3 maja 2014 o 15:32. #
Piękne zdjęcia, gratuluję, spróbuję przepisu. Zapraszam na mój blog – pomocy na różne trudne sytuacje życiowe: http://www.pompejanska.rosemaria.pl
dodany przez Agnieszka @ 3 maja 2014 o 15:33. #
Wygląda apetycznie, danie idealne na majówkę
Pozdrawiam!
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=36717735
dodany przez Bożena @ 3 maja 2014 o 15:35. #
Wygląda przepysznie.
dodany przez http://www.alliness.blogspot.com/ @ 3 maja 2014 o 15:37. #
Wygląda przepięknie! Cudowne zdjęcia i pewnie pyszne jedzenie, na pewno spróbuję. Dziękuję za inspirację :)
Zapraszam do odwiedzin: culinaryisland.blogspot.com
dodany przez Culinaryisland.blogspot.com @ 3 maja 2014 o 15:46. #
wygląda pysznie!!!!!!!!!!!!!!! <3333333333333
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 3 maja 2014 o 15:48. #
Bardzo ciekawe i wygląda naprawdę smakowicie:) Ponadto, wydaje się łatwe do zrobienia:) Nigdy nie słyszałam też o czosnku niedźwiedzim :P Na pewno spróbuję. Dziękuję i miłego weekendu:)
dodany przez Magdalena @ 3 maja 2014 o 15:48. #
Ja uwielbiam łososia, najbardziej z cytrynką i fryteczkami :-)
pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/05/yellow-may.html
dodany przez Muszka @ 3 maja 2014 o 15:55. #
Wygląda apetycznie, jak wszystkie Twoje dania :) Twoje łatwiejsze przepisy Zosiu często wypróbowuję, szczególnie słodkości :) Trudniejszych się nie tykam, bo kucharz ze mnie żaden, ale łosośka może spróbuję zrobić :)
I nie jestem pewna czy dobrze, że zwracam się do Zosi, bo post jest “by Kasia” no ale zapewne tak :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Kasiula @ 3 maja 2014 o 16:05. #
Bardzo lubię łososia, to moja ulubiona ryba i z pewnością wypróbuję ten przepis:)
http://kosmetycznieimodnie.blogspot.com/
dodany przez Marta @ 3 maja 2014 o 16:07. #
świetnie to wygląda! Kasiu, a czy mogłabyś dać jakieś przepisy na lekkie letnie potrawy? mam nadzieję, że o tym pomyslisz;)
dodany przez Ania @ 3 maja 2014 o 16:16. #
Uwielbiam lososia, na pewno wyprobuje. Moge wykorzystac biale wino wytrawne? Czy akurat ta “polslodkosc” wina wplywa jakos pozytywnie na rybe?
Ja pije tylko wytrawne do obiadu i takie tylko mam w domu.
dodany przez www.shadowofstyle.com @ 3 maja 2014 o 16:20. #
A jak był przygotowany sos czosnkowy bo nie zostało to napisane ?
dodany przez Karina @ 3 maja 2014 o 16:22. #
A gdzie lista składników? :)
dodany przez Paula @ 3 maja 2014 o 16:24. #
Oo Kasia dziś gotuje :) Bez względu na to, czy Kasia czy Zosia, robicie to w tak apetyczny sposób że nawet jak się danego dnia nie chce kompletnie nic robić to i tak człowiek się skusi i ugotuje :) taki macie dar ;) Uwielbiam łososia i cenię sobie ciekawostki o użytych produktach. Smacznego!
dodany przez MMarta @ 3 maja 2014 o 16:27. #
A gdzie składniki na sos?
dodany przez Agnieszka @ 3 maja 2014 o 16:31. #
Zosiu, zapomniałaś o składniakach:))
dodany przez Monika @ 3 maja 2014 o 16:31. #
Łososia owinąć w folię czy naczynie?:)
dodany przez ania @ 3 maja 2014 o 16:34. #
Jutro wypróbuję – zapowiada się smakowicie:)
dodany przez agnieszka @ 3 maja 2014 o 16:35. #
Najbardziej zaintrygował mnie czosnek niedźwiedzi. Muszę spróbować …..
Pozdrawiam,
T.
dodany przez ZARABIAM NA BLOGU @ 3 maja 2014 o 16:46. #
Uwielbiam łososia – z Mężem ostatnio jemy je co chwila :) Zdrowo i pysznie.
Mogłabym wypróbować z innymi dodatkami.
dodany przez Pani Strzelec @ 3 maja 2014 o 16:46. #
bardzo smacznie wygląda i chętnie podkradnę przepis tylko gdzie składniki? :) głównie chodzi o sos:) pozdrawiam
dodany przez ania @ 3 maja 2014 o 16:47. #
Kasiu,
Nie podałaś składników do sosu oprócz czosnku, a co ze szparagami?
:)
dodany przez mika @ 3 maja 2014 o 16:55. #
przepycha!!!!!
dodany przez gabi @ 3 maja 2014 o 16:56. #
Ponieważ bardzo lubię łososia i często jadam, chętnie wypróbuję i w takiej odsłonie, wydaje się bardzo ciekawej. Zdecydowałam się jednak na ten komentarz, głównie po to, by wyrazić wielkie uznanie dla dołączonych zdjęć. Ich jakość i walory plastyczne zasługują naprawdę na ogromne brawa. W wielu profesjonalnych wydawnictwach kulinarnych nie ma tak wysmakowanych fotografii. Gratulacje :)
dodany przez maga @ 3 maja 2014 o 16:57. #
Uwielbiam łososia , aż mam na niego smaka ale niestety sklepy pozamykane :( pozdrawiam
dodany przez Angelika @ 3 maja 2014 o 16:59. #
Łosoś i białe wino… me gusta!! Połączenie, jak z najlepszych restauracji.
dodany przez Niobsiak @ 3 maja 2014 o 17:09. #
SOS! a sos?
dodany przez iwona @ 3 maja 2014 o 17:10. #
jadłabym, świetne, muszę kiedyś wypróbować ;D
dodany przez malusia @ 3 maja 2014 o 18:19. #
A łosoś jest atlantycki dziko łowiony, prawda? Bo nie wygląda zbyt “łososiowo” w barwie. Taki bardziej szary o wiele lepiej smakuje. Mniej w nim farby dodawanej do paszy, którą się karmi łososie hodowlane.
dodany przez http://myslownicelife.blogspot.com @ 3 maja 2014 o 18:43. #
świetny przepis, świetne zdjęcia, ale; pisze się “półsłodkie”, nie “pół słodkie” ;)
dodany przez mimi @ 3 maja 2014 o 18:45. #
Uwielbiam łososia, więc na pewno wypróbuję!
dodany przez http://modaitakietam.blogspot.com @ 3 maja 2014 o 20:08. #
Przepis bardzo prosty – lubię takie dania. Muszę koniecznie wypróbować, żeby się przekonać jak smakuje :-)
fashionfascinate.blogspot.com
dodany przez Mag KP @ 3 maja 2014 o 20:24. #
Przepiękne zdjęcia, a łosoś wygląda bardzo apetycznie. Niestety nie mam w lodówce świeżego, a mrożony chyba nie bardzo się nadaje do tego przepisu.
Niemniej wypróbuję, o ile uda mi się zdobyć czosnek niedźwiedzi – muszę sobie o nim poczytać, bo pierwszy raz słyszę.
Dziękuję za inspirację! Taki obiad na świeżym powietrzu musi smakować wybornie!
dodany przez Agnieszka @ 3 maja 2014 o 20:44. #
Dzięki za taki prosty i pyszny przepis. Właśnie jestem na diecie i szukam takich perełek:)
dodany przez Maryla @ 3 maja 2014 o 20:47. #
Pysznie wygląda!
Chyba wypróbuję ten przepis :)
http://luxury-lips.blogspot.com
dodany przez Klaudia @ 3 maja 2014 o 20:58. #
Serweta czy tez to pod lososiem nazwijmy obrusem bardzo wygniecione. Nie bylo zelazka?
dodany przez aga @ 3 maja 2014 o 21:21. #
Połączenie łososia z czosnkiem = idealne dla nadciśnieniowców, także gotujmy mądrze dla tych, których kochamy, bo nadciśnienie to cichy zabójca i jedna z głównych przyczyn zgonu wśród dorosłych Polaków.
dodany przez http://trzaskatrzaska.blogspot.com/ @ 3 maja 2014 o 22:30. #
Wygląda przepysznie. Przepiękne zdjęcia. Cudowne kompozycje. Ah i oh! :)
dodany przez Pattie @ 3 maja 2014 o 22:34. #
wygląda fantastycznie!
ale ” półsłodkie” pisze się razem :)
dodany przez Monika @ 3 maja 2014 o 23:16. #
W Norwegii łosoś jest taką rybą, jak u nas panga:)
smacznego!
dodany przez Elle @ 4 maja 2014 o 07:56. #
łosoś pieczony to jak dla mnie banał, gdyż prawda jest taka, że nie wymaga wiele, a w zasadzie kwestia dobrania dodatków to po prostu zastanowienie co pasuje do tej tłustej ryby
dodany przez Justyna @ 4 maja 2014 o 10:10. #
Pierwszy raz słyszę o tym czosnku, dlatego chciałam zasięgnąć więcej informacji i znalazłam tę stronę:
http://www.zdrowieinatura24.pl/czosnekniedzwiedzicudnatury_921_0.html
Zosiu, piszesz dla tego portalu czy przekopiowałaś stamtąd fragment artykułu? Jeśli to drugie, to szkoda, że nie podałaś źródła.
dodany przez gramnaukulele @ 4 maja 2014 o 10:19. #
Na pewno pychotka! :)
dodany przez www.martuchanalesnejpolanie.blogspot.com @ 4 maja 2014 o 13:46. #
Thank you for the recipes. Looks great!
Wifey Off Duty
http://www.wifeyoffduty.com
dodany przez Monica @ 4 maja 2014 o 14:50. #
Nie wiem czy wiecie ale czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną:P
dodany przez ewa @ 4 maja 2014 o 16:36. #
ja dodaję czosnek niedźwiedzi także do panierki na kotlety schabowe,fajnie podkreśla smak,polecam spróbować.
co do przepisu,to na pewno wypróbuję,ale błagam,popraw,Zosiu,ten błąd ortograficzny (półsłodkie pisze się łącznie!!!),bo razi w oczy czytając ten tekst. pozdrawiam!
dodany przez ola @ 4 maja 2014 o 20:33. #
W najblizszym czasie napewno wyprobuje, losos to moja ulubiona ryba, po prostu uwielbiam, moglabym jesc codziennie!
Pozdrawiam,
Aleksandra
http://www.inspireyourlifenow.blogspot.com
dodany przez Aleksandra @ 5 maja 2014 o 19:45. #
Wygląda smakowicie ;) Dodałabym jeszcze prażone migdały ;)
dodany przez Stylotheque @ 6 maja 2014 o 01:39. #
Pycha! Polecam dodać wyśmienity olej sezamowy – jest doskonały dla alergików, a poza tym ogranicza siwienie włosów! :) http://freedelikatesy.pl/olej_sezamowy_bio_500ml_bio_planete.html
dodany przez Majka @ 6 maja 2014 o 23:35. #
Brawka za poziom języka polskiego Blogerko ! Widzę, że u Ciebie jest jeden nowalijek, soczysty smak no i liderujesz jeśli chodzi o słowotwórstwo. Nie wspominając o tym, że danie leczy raka, gratulacje !
dodany przez Paulina @ 9 maja 2014 o 16:51. #