Wielkanocna biała kiełbasa nie musi być zawsze podawana z żurkiem i jajkiem na twardo. Ten przepis nie wymaga sporego poświęcenia czasu. Wystarczy lekko podsmażyć białą kiełbasą, a następnie dusić na wolnym ogniu z całą ilością rozmaitości. Gruszka, suszona żurawina, miód, świeży rozmaryn i ciemne piwo sprawiają że po 30 minutach nasze danie nabiera niezwykłej szlachetności. Radzę spróbować :-)
Skład:
8-10 sztuk białej kiełbasy (cienka lub grubsza)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gruszki
3 czerwone cebulegarść suszonej żurawiny
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 duże łyżki miodu
1/2 szklanki ciemnego piwa
3 ziarenka jałowca / 2 liście laurowe / 1 łyżeczka mielonego chili
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Białą kiełbasę delikatnie nacinamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną w plastry cebulę, przyprawy i świeże gałązki rozmarynu. Podsmażamy przez ok. 4-5 minut. Następnie dolewamy piwo, dodajemy miód, plastry gruszek i suszoną żurawinę. Zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. W trakcie duszenia, jeżeli sos trochę zgęstniał możemy dodać 1-2 łyżki wody.
2. Tak przygotowaną kiełbasę możemy podać na ciepło z pieczywem (najlepiej na prawdziwym zakwasie) lub z ugotowanymi ziemniakami.
55 komentarzy
Moze nie jestem fanka mięsa ale ten przepis wyglada całkiem całkiem :)
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez http://dream-berry.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 11:33. #
Świetnie to wygląda!!!
http://newlookstyleblog.blogspot.com/
dodany przez http://newlookstyleblog.blogspot.com/ @ 12 kwietnia 2014 o 12:36. #
To samo chciałam napisać. Nie przepadam za białą kiełbasą, ale zdjęcia potraw, które są tu wstawiane (nawet tej nieszczęsnej białej kiełbasy :P) są znakomite i zawsze w dobrej scenerii, super :))
Pozdrawiam, Ania
dodany przez www.szminkaczyciastko.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 17:21. #
Właśnie, świąteczne przepisy zawsze wydają się smaczne, nawet jeśli normalnie się czegoś nie lubi i nie robi:)
Myślę, że to zasługa fotografii – naprawdę z prawdziwego zdarzenia. To nie to, co moje fotki starą komórką:)
dodany przez http://myslownicelife.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 19:46. #
Thanks a lot for this recipe! It fits to the summer mood I have at the moment :)
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 12 kwietnia 2014 o 11:35. #
uwielbiam taką kiełbasę, ale w połączeniu z gruszką jakoś mi się nie widzi :)
u mnie dekoracje wielkanocne – zapraszam serdecznie
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 12 kwietnia 2014 o 11:40. #
Świetny przepis:)
http://kosmetycznieimodnie.blogspot.com/
dodany przez Marta @ 12 kwietnia 2014 o 11:41. #
Wygląda nieźle, nie wiedziałam, że można ją tak przyrządzić. Na Wielkanocne śniadanie raczej nie, ale przy jakiejś innej okazji pewnie wypróbuję.
Hm, przepis podpisany przez Kasię to raczej rzadkość…
dodany przez Ewa @ 12 kwietnia 2014 o 11:46. #
I już po kasinym autorstwie… :-(
dodany przez ewa @ 12 kwietnia 2014 o 15:04. #
Mniam …. Faktycznie , trzeba spróbować czegoś innego … Wygląda zachęcająco Kasiu . Pozdrawiam
dodany przez Marta @ 12 kwietnia 2014 o 11:58. #
bardzo odważne połączenie, ale ciekawa jestem jak smakuje :)
dodany przez http://crazy-about-heels.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 12:05. #
Rzeczywiście fajna odskocznia od tradycyjnej białej kiełbasy w żurku….musze spróbować szybko sie robi smakowicie wyglada:)
A mam pytanie skąd ten talerzyk?
Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt :)
dodany przez Agnieszka @ 12 kwietnia 2014 o 12:16. #
Wygląda przepysznie! Uwielbiam połączenia mięsne + owocowe!
PS. OGROMNA PROŚBA…akurat się remontuję, szukam od dłuższego czasu czegoś na ścianę w kuchni, a u Ciebie kafelki takie wypisz, wymaluj dla mnie ;-) pamiętasz może jaka to firma/kolekcja- cokolwiek, co mnie nakieruje?
dodany przez Aga @ 12 kwietnia 2014 o 12:20. #
To nie u Zosi, ale u jej mamy ;)
dodany przez Aga @ 12 kwietnia 2014 o 16:47. #
Zosiu, ostatnio brakuje Ciebie na zdjęciach;(
dodany przez kat @ 12 kwietnia 2014 o 12:27. #
Efekt końcowy wygląda smakowicie :)
♥ http://www.zielonakraina.pinger.pl ♥
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
dodany przez Monika @ 12 kwietnia 2014 o 12:31. #
Na pierwszy rzut oka dziwne połączenie, natomiast chętnie bym wypróbowała!
dodany przez http://modaitakietam.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 12:34. #
Kocham gruszki i może przekonam się do białej miłości kiełbasianej z miodem i rozmarynem w tle :)
pozdrawiam
dodany przez http://trzaskatrzaska.blogspot.com/ @ 12 kwietnia 2014 o 12:39. #
wygląda pysznie! w takiej kombinacji jeszcze nie jadłam :)
dodany przez english-at-tea @ 12 kwietnia 2014 o 13:25. #
Hmm, prezentuje się naprawdę nieźle! Trzeba będzie spróbować :)
dodany przez Patrycja @ 12 kwietnia 2014 o 13:49. #
nie wiem dlaczego, ale jakoś nie mogę się przekonać do białej kiełbasy, wolę tradycyjną, a na śniadanie wielkanocne jajka w majonezie, plus 1 plasterek szynki :-)
pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI tym razem na tartę – http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/04/tarta-na-sono-z-szynka-szwarcwaldzka-i.html
dodany przez Muszka @ 12 kwietnia 2014 o 14:00. #
Zdjęcia jak zawsze pierwsza klasa :)
Zapraszam do siebie, na dietetyczne pomysły na zdrowy obiad, deser i przekąski :)
http://pani-mucha.blogspot.com/
dodany przez Mucha @ 12 kwietnia 2014 o 14:03. #
Połączenie (jak dla mnie) bardzo zaskakujące i nie wiem, czy zmieściłoby się w ramach mojej tolerancji na “egzotyczne” potrawy ;) ale zdjęcia przepiękne! Świetna kuchnia.
dodany przez LenaMagdaSpot @ 12 kwietnia 2014 o 14:34. #
Cudowny pomysł…samej białej kiełbaski średnio lubię. Wypróbuje za tydzień:)
dodany przez fashionlikeswhite.blogspot.com @ 12 kwietnia 2014 o 15:51. #
Pyszności!
dodany przez Aleksandra @ 12 kwietnia 2014 o 16:02. #
wygląda smacznie, wypróbujemy :)
http://www.francaisdesaffaires360.blogspot.com
dodany przez Kasia @ 12 kwietnia 2014 o 16:45. #
jakoś mi nie pasuje te połączenie, nigdy takiego nie jadłam
może gdybym spróbowała, to dała bym się przekonać
dodany przez Justyna @ 12 kwietnia 2014 o 16:56. #
Swietny przepis ! chetnie wyprobuje. Zawsze robie z jabłkiem i cebula i majerankiem ! w tym roku będzie inaczej ,pozdrawiam!
dodany przez magda gdynia @ 12 kwietnia 2014 o 18:21. #
Wygląda pysznie:)
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9185666 @ 12 kwietnia 2014 o 18:37. #
piękna kuchnia :)
http://www.alliness.blogspot.com/
dodany przez http://www.alliness.blogspot.com/ @ 12 kwietnia 2014 o 18:40. #
Kiełbasa i gruszki – ciekawe połączenie i wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję.
dodany przez Rachel @ 12 kwietnia 2014 o 19:21. #
Na pewno wypróbuję, mimo iż nie przepadam za kiełbaską :)
https://www.facebook.com/torebkarnia
dodany przez Ola @ 12 kwietnia 2014 o 20:06. #
Ciekawy przepis, warty spróbowania :)
Przy okazji zapraszam na nowy post, tym razem o kolejnym ciekawym miejscu do odwiedzenia w Londynie :)
http://letitbenow.blogspot.co.uk/
dodany przez KD @ 12 kwietnia 2014 o 20:39. #
Choć nie przepadam za biała kiełbasą to na ten przepis się skusze :)
dodany przez ROKSI @ 12 kwietnia 2014 o 21:09. #
Must taste sooo good!
http://fashionmusingsdiary.blogspot.fr
dodany przez Fashion Musings Diary @ 12 kwietnia 2014 o 22:04. #
muszę koniecznie wypróbować :)
dodany przez Ola @ 12 kwietnia 2014 o 22:24. #
idealny przepis na święta;)
dodany przez http://allegro.pl/iphone-5-5s-etui-pokrowiec-chanel-moschino-jacobs-i4139515262.html @ 12 kwietnia 2014 o 22:52. #
nie przepadam za mięsem… ale jakoś podoba mi się ten przepis :)
http://take-my-style.blogspot.com/
dodany przez Wiktoria @ 12 kwietnia 2014 o 22:56. #
Swietny przepis!
http://www.verasawicki.com
dodany przez vera @ 13 kwietnia 2014 o 02:28. #
Nie jestem fanka tej kielbasy, ale przynaje ze na zdjeciach wyglada przepysznie
Kisses
Aga
Check my new post:
How to wear tartan trend?
http://www.agasuitcase.com
dodany przez Aga's suitcase @ 13 kwietnia 2014 o 02:41. #
Wygląda pięknie, robisz fantastyczne zdjęcia i nawet jak przepis nie do końca mi pasuje, to mam ochotę sprawdzić i spróbować :)
dodany przez Culinaryisland.blogspot.com @ 13 kwietnia 2014 o 08:41. #
polecam WEISSWURST z lidla…pycha idealna biała kiełabasa
dodany przez szara polka @ 13 kwietnia 2014 o 12:16. #
Wygląda bardzo smakowicie! A jaka stylowa kuchnia :)
dodany przez Anonim @ 13 kwietnia 2014 o 15:29. #
W tym roku ja urządzam Wielkanoc i myślę, że wykorzystam ten przepis :) Dziękuję.
P.S. Zosiu w rozpisce składników cebule połączyły Ci się z żurawinką ;)
dodany przez Megulencja @ 14 kwietnia 2014 o 10:55. #
Zosiu, skąd jest talerz z ostatniego zdjęcia? Wszędzie takiego szukam..
dodany przez Lika @ 14 kwietnia 2014 o 12:51. #
Nigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, ale przyznam, że ten przepis wygląda całkiem ciekawie..
dodany przez HealthyAga @ 15 kwietnia 2014 o 18:59. #
Witam Zosiu,
przed chwilą zrobiłam kiełbasę wg Twojego przepisu. Jest pyszna. Pozdrawiam świątecznie!
dodany przez Anna @ 19 kwietnia 2014 o 15:29. #
Przetestowałą przepis, danie jest przepyszne!! Zagości na moim stole na długo.
dodany przez Rossanna @ 20 kwietnia 2014 o 12:58. #
Zosiu, dziękuje za wspaniały pomysł na śniadanie wielkanocne, które było przepyszne i będzie teraz naszą tradycją:)))
dodany przez Ula @ 20 kwietnia 2014 o 21:45. #
Chyba jako jedyna z całego “towarzystwa” zrobiłam na święta białą kiełbasę z gruszkami. Może dlatego, że jestem nieco starsza od typowych komentujących. Kiełbasa bardzo dobra. Przepis wart powtórzeń. Bardzo fajne zdjęcia.
dodany przez Jolanta @ 3 maja 2014 o 13:14. #
Wydaje się bardzo fajne, smacznie to wygląda
dodany przez Sonia @ 19 lipca 2014 o 13:19. #
Wygląda mega apetycznie :) .
dodany przez Magda @ 15 grudnia 2014 o 13:58. #
Najbardziej podoba mi się to ciemne piwo :)
dodany przez Gambrinuss @ 17 lutego 2015 o 09:16. #
Wygląda to niesamowicie smacznie, choć w sumie nie znoszę białej kiełbasy i zawsze ukradkiem zsuwam ją z talerza. A tu taj wygląda tak, że mam ochotę poszukać jej w kuchni (gdzie jej nie znajdę). Extra;).
pozdrawiam i zapraszam na bloga!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 25 marca 2016 o 00:45. #
kiełbaska surowa czy parzona?
dodany przez mag @ 25 marca 2016 o 09:26. #