Wybiórczość dziecięcej pamięci wciąż mnie zaskakuje. Po pięciu minutach nie pamięta się już o tym, że miało się posprzątać pokój, ale o ciasteczkach z wypływającą czekoladą pamięta się idealnie – chociaż moje dzieci ostatni raz jadły je rok temu.

  Gdy dzieci poznały przepis na ciasteczka od cioci Anety nie było już mowy o tym, aby robić zwykłe pierniki. Ta gorąca czekolada wypływająca ze środka i to że są takie duże, sprawia, że moje córeczki traktują każde jedno ciastko jak mały prezent. Oczywiście, gdy tylko się zgadzam i zabieram za przygotowania, moje dzieci znikają w trzy sekundy i pojawiają się w momencie, gdy ciasteczka wychodzą z piekarnika. Ale wieczorem i tak mówią swojemu tacie, że same je dla niego zrobiły. Trochę się z nimi o to droczę, a tak naprawdę dodaję w głowie kolejne przedświąteczne wspomnienie. 

CIASTECZKA CIOCI ANETY Z MASŁEM ORZECHOWYM I WYPŁYWAJĄCĄ CZEKOLADĄ

Składniki starczą na dwie blachy ciastek.

 

 – 160 g masła orzechowego (masła orzechowe mogą być gęste i suche albo prawie płynne, jeśli to które masz bardziej przypomina to pierwsze dodaj do ciasta więcej zwykłego masła.)

– 200 g masła  

– pół szklanki drobnego cukru (jeśli lubicie mniej słodkie wypieki, to możecie dać odrobinę mniej niż pół szklanki)

– 2 szklanki mąki pszennej (320 g)  

– 2 średnie jajka  

– pół łyżeczki soli  

– łyżeczka proszku do pieczenia  

– krem typu „zdrowa nutella” jako nadzienie ciasteczka    

 

Sposób przygotowania:

1. Na początku robimy nadzienie do ciasteczek. Łyżeczką formujemy okrągłe placuszki (śtednica około 3,4 cm, im wyższe tym lepiej) i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 30 minut.  2. Do większej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam pszenną tortową), dodajemy masło, masło orzechowe, cukier, sól i proszek do pieczenia i jajka. Ciasto ugniatamy ręką. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.  3. Jak już wszystko porządnie się schłodzi, to odklejamy zamrożony krem i oblepiamy go ciastem. Formujemy w ciasteczka i układamy na blasze (ciasteczka nie moga być zbyt płaskie). 4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra dół lub termoobieg) i wkładamy na 18 minut do pieczenia. I gotowe! :)