Takiej zupy z łososia z pewnością jeszcze nie jedliście. Coraz chłodniejsze dni to idealny czas na rozgrzewającą, kremową zupę z łososia. Delikatna konsystencja i bogaty smak ryby w połączeniu z wędzonym boczkiem, porem i kukurydzą to mój smak tej jesieni. Tylko bardzo Was proszę, odtwarzając ten przepis w swoich kuchniach nie pomijacie żadnego składnika – tu wszystko ma znaczący wpływ na jej smak.
Skład:
(przepis na 4 osoby)
ok. 400 g świeżego łososia
100 wędzonego boczku
1 mały por
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 kolba kukurydzy
1/2 pęczka szczypiorku
ok. 500 ml wody
2 ziemniaki
ok. 200 ml śmietanki 30 %
skórka starta z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny
sól morska i świeżo mielony pieprz
do smażenia:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
do podania: garść świeżych liści oregano
A oto jak to zrobić:
- W żeliwnym naczyniu podsmżamy plastry wędzonego boczku. Gdy tłuszcz się uwolni dodajemy posiekany czosnek i szczypiorek, drobne kawałki cebuli, plastry pora, obrane i pokrojone kawałki ziemniaków i obraną kukurydzę. Całość smażymy na małym ogniu przez 5 minut i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, do momentu aż ziemniaki będą al dente. Na końcu dolewamy śmietankę i dorzucamy kawałki łososia. Całość trzymamy na małym ogniu przez kilka minut, aż łosoś będzie gotowy.
- Zupę doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, tartą skórką i sokiem z cytryny. Podajemy ze świeżymi listkami oregano.
komentarzy 30
Świetny przepis. Takiego dania jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować zupy z łososia. Nie sądziłam, że w ogóle można zrobić pyszną zupę z tej ryby :)
Podkradam Twój przepis i lecę go zrobić. Super. Dziękuję kochana :*
dodany przez Inna @ 23 października 2023 o 20:18. #
Nie za zimno już na latanie na miotle?
dodany przez Anonim @ 24 października 2023 o 19:47. #
O rany! Ślinka cieknie! Zrobię na pewno bo to moje smaki…. Mniam…
dodany przez Anonim @ 23 października 2023 o 22:31. #
Jak to nie znamy? Nie schlebiaj sobie, Zośko. Przecież to jakaś odmiana chowdera.
dodany przez Zołza @ 23 października 2023 o 23:28. #
Nie tylko. Wymienić kukurydzę na marchewkę i jest fińska zupa Lohikeitto. Zośka jest mało twórcza i wszystko mniej lub bardziej nieudolnie naśladuje.
dodany przez Anonim @ 24 października 2023 o 16:20. #
Ja nie znałam. Spytałam się również koleżanek w pracy i tez nie znają.
dodany przez Ania @ 25 października 2023 o 14:10. #
Ty i twoje koleżanki z pracy jesteście kulinarnymi analfabetkami.
dodany przez Anonim @ 25 października 2023 o 17:05. #
Zośka jest jedynie odtwórczą kucharką,.
dodany przez Anonim @ 25 października 2023 o 14:55. #
Jestem zażenowana Twoimi uwagami.
dodany przez Ania @ 7 listopada 2023 o 15:11. #
wyglada obłednie
dodany przez monika @ 24 października 2023 o 07:37. #
znam, jadłam,nie lubię
dodany przez elle @ 24 października 2023 o 10:14. #
Por, cebula, czosnek i szczypiorek? to chyba zupa „pierdzioszka”, bo wzdęcia po niej byłyby ogromne…
dodany przez Emi @ 24 października 2023 o 10:24. #
Oj Ty Słodziaku!
dodany przez Anonim @ 24 października 2023 o 19:48. #
Dzień dobry,
Czy kukurydza może być z puszki?
dodany przez Monika @ 24 października 2023 o 11:49. #
Najlepiej nie gotuj.
dodany przez Anonim @ 24 października 2023 o 16:27. #
Zupa z łososia to jest zupełnie coś innego. Co najwyżej można określić zupa z dodatkiem łososia. Soljanka z dodatkiem ryb przecież też nie jest zupą rybną.
Zosia nawet tak świetny produkt jak świeży łosoś potrafi zamordować w garnku. W tym miszmaszu, jego smak po prostu ginie, a największym mordercą w tym przypadku jest boczek, ale kukurydza również.
dodany przez Anonim @ 24 października 2023 o 16:26. #
To prawda. I ziemniaki al dente.
Łososia nie poleca się do zup z tego względu, że łatwo zgubić jego delikatny smak.
dodany przez S. @ 25 października 2023 o 15:17. #
Jadlam w Szkocji podobna zupe – nazywa sie skullen skunk I jest przepyszna
dodany przez Maja @ 24 października 2023 o 21:13. #
Maju, cullen skink jak już ;)
dodany przez Anonim @ 25 października 2023 o 10:58. #
Chyba masz na myśli cullen skink
dodany przez Sara @ 25 października 2023 o 11:42. #
Jesli juz to Cullen skink! Chyba jednak ten przepis jest nieco odmienny od szkockiego pierwowzoru… za dużo udziwnień, jak ktoś słusznie zauważył – zabicie szlachetnego surowca jakim jest świeży łosoś!
Ps.Czy tylko mi się wydaje, ze ta zupa jest ugotowana na patelni??
Ps. czemu Zosia gotuje ziemniaki i strączki (w innych przepisach to zauważyłam) al dente???
dodany przez Maggie @ 25 października 2023 o 15:31. #
Ad. PS. Bo nie ma pojęcia o gotowaniu:m. Odwzorowuje jakieś przepisy, ale robi to bez pojęcia.
dodany przez Anonim @ 26 października 2023 o 00:31. #
A jest jakiś zakaz gotowania zupy na patelni?
dodany przez Dorota @ 27 października 2023 o 14:33. #
To jest garnek zeliwny. Wysokosc tylko robi róznice. W garnku tez usmazysz. A w patelni ugotujesz np szparagi :)
dodany przez Elak @ 28 października 2023 o 19:23. #
Zosiu, super jakby pojawily się jakieś bardziej proste, szybkie przepisy na dania obiadowe. Widzę, że w piekarnictwie dobrze się czujesz i te propozycje zdarzają się łatwe. Jak widzę jakieś skomplikowane procedury nawet nie chce mi się czytać tego dalej. Doceniam kunszt i wyrafinowanie, ale jest to osobiście dla mnie mało użyteczne.
dodany przez Aleksandra @ 25 października 2023 o 20:50. #
Delikatna? A w zyciu! Z tłustym łososiem, boczkiem i tymi cebulowymi dodatkami, a i kukurydzy nie trawimi. Słabo wyszło :(
dodany przez Elak @ 26 października 2023 o 19:02. #
Cudowny przepis 😍 na pewno zrobię w weekend, brzmi i prezentuje się zachwycająco, uwielbiam takie zupy
dodany przez Karolina @ 26 października 2023 o 21:15. #
Znam podobny przepis jeszcze z dodatkiem cukinii – zupa z łososiem to jest HIT :) Bardzo ładne zdjęcia :D
dodany przez Julia @ 27 października 2023 o 09:02. #
i have never heard of this soup, seems super delicious!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 27 października 2023 o 20:22. #
Nie lubię smaku łososia, więc przepis nie jest dla mnie, ale chciałabym pochwalić pięknie wykonane zdjęcia :)
dodany przez Natka @ 10 listopada 2023 o 18:27. #