Co prawda nie utopiłam wczoraj Marzanny, nie szukałam krokusów – choć w Szczecinie podobno już są i nie w głowie były mi ,,wagary", ale uwierzcie mi uhonorowałam ten dzień równie godnie. Naleśniki z wiśniami i miętą, to chyba najlepsza pochwała z okazji nadejścia wiosny!

Skład:

350 g wiśni

3 kropelki esencji migdałowej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 goździk

2 łyżki mąki kukurydzianej (może być również pszenna)

cukier puder do posypania/ bita śmietana do ozdoby

olej roślinny do smażenia

Ciasto naleśnikowe:

150 g mąki

1 łyżka cukru wanilinowego

3 łyżki świężej, posiekanej mięty

1 jajko

300 ml mleka

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1.Wiśnie wkładamy do garnka, dodajemy esencję migdałową, przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy mąkę i mieszamy aż owoce zgęstnieją. Odstawiamy z ognia,

2.do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy posiekaną miętę, cukier wanilinowy, jajko, mleko i ubijamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (użyłam do tego blendera),

3. rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i smażymy naleśniki (smażę max. 1 minutę na jednej stronie),

4.na usmażonego naleśnika, nakładamy mus z wiśni, zwijamy w rożek i posypujemy cukrem pudrem. Możemy również dodać bitą śmietanę.

.. dla prawdziwych fanów naleśników, przygotowałam również wersję piernikową. Pełna improwizacja, ale smak doskonały!

Skład:

6 pierniczków

6 suszonych śliwek kalifornijskich

400 g jogurtu greckiego

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki miodu

cukier puder do posypania/ bita śmietana do ozdoby

olej roślinny do smażenia

Ciasto naleśnikowe:

150 g mąki

1 łyżka cukru wanilinowego

1 jajko

300 ml mleka

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Do miski przelewamy jogurt grecki, dodajemy suszone śliwiki, miód i miksujemy składniki blenderem. Na tarce ścieramy pierniki i dodajemy do jogurtu. Mieszamy.

2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier wanilinowy, jajko, mleko i ubijamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (użyłam do tego blendera),

3. rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i smażymy naleśniki (smażę max. 1 minutę na jednej stronie),

4.na usmażonego naleśnika, nakładamy masę jogurtowo – piernikową, zwijamy w rożek i posypujemy cukrem pudrem. 

Dla ozdoby, możemy dodać bitą śmietanę i resztki startego piernika.