Skład:
150 g mąki
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody
400- 500 g świeżych truskawek
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka masła
A oto jak to zrobić:
1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Truskawki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Z pół litra mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość torebki budyniowej oraz dwie łyżki cukru brązowego i łyżeczkę cukru wanilinowego. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy rozdrobniony proszek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszając, dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy z ognia i umieszczamy garnek z masą budyniową do chłodnego naczynia z wodą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
3. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż kruchy spód ostygnie, a następnie przelewamy naszą masę budyniową na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarz:Warto pamiętać, aby masę budyniową przez min. 2 minuty gotować, ciągle mieszając i koniecznie schłodzić. Unikajmy przekładania masy na gorący spód. Przed podaniem, gotową tartę możemy włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Formę jak kto woli, możemy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub użyć papieru do pieczenia.
Formę do pieczenia tart wykładamy schłodzonym ciastem. (Są w sklepach również formy z ruchomym dnem, które umożliwiają sprawniejsze wyjęcie upieczonego ciasta).
Tartę możemy dekorować na swój własny sposób, jeżeli mamy pod ręką inne owoce, np. winogrona, porzeczki, jagody to również polecam dla zróżnicowania kolorów!
Polecam również przepis na tartę cytrynową!
Komentarze