Skład:
1-2 kolby kukurydzy
80g masła
garść orzechów włoskich
listki pietruszki (łodygi usuwamy)
2-3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
1 łyżka cukru
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek wrzucamy do miksera i mielimy na miazgę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kukurydzę przełamujemy na kawałki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut.
Komentarz: Kukurydza gotowana z solą twardnieje, dlatego używam cukru, który dodaje również przyjemniejszego aromatu.
Masło, orzechy, listki pietruszki oraz koperek wrzucam do miksera i miskuję na gładką masę.
2-3 ząbki czosnku to minimum !
Komentarze