* * *
Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i światła. Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że większość z nich pochodzi właśnie z Włoch. Dobry deser nie musi być przesadnie słodki lub intensywnie udekorowany. Odpowiednie proporcje i dobrej jakości ricotta potrafią zdziałać cuda. W sklepach można kupić ricottę wytwarzaną z serwatki z dodatkiem mleka oraz ricottę z pełnego mleka, ricottę pieczoną, wędzoną czy poddaną kilku fermentacjom. Na rynku europejskim uznaniem cieszy się ser ricotta produkowana z serwatki mleka bawolego Ricotta di Bufala Campana oraz Ricotta Romana, którą wyrabia się wyłącznie z mleka owiec z regionu Lazio. Obydwie zostały wpisane na listę produktów DOP- Chronionej Nazwy Pochodzenia. Kupując produkty z tym oznaczeniem, wspieramy lokalnych producentów i mamy gwarancję oryginalnego smaku. A ricotta to jeden z tych serów za który szczególnie jestem im wdzięczna (dla zainteresowanych oznaczenie jest w barwach czerwono-żółtych z napisem: Denominazione d’Origine Protetta). Ja fanka serów, tym bardziej cieszę się, gdy mogę używać ich nie tylko na słono.
Skład:
300 g sera Ricotta di Bufala Campana
3 jajka
200 g cukru
250 g mąki pszennej
100 ml mleka 3,2 %
1 limonka
60 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posypania: cukier puder
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce łączymy żółtka, cukier i masło. Mieszamy. Następnie dodajemy ricottę, otartą skórkę z limonki oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy dodajemy mleko. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Gdy masa się napowietrzy ostrożnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy za pomocą szpatułki, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.
2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 35 minut, lub do momentu tzw. suchego patyczka.
komentarzy 29
wszystko taki ładne, pyszne i w klimacie😍wypróbuję na pewno.
Na jaki format formy wychodzi tarta z ilości podanych składników? Skąd ta piękna łyżeczka do pudru? szukam coś w tym stylu od dawna.
Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego ☕🌞🍰
dodany przez CappuccinoPL @ 28 marca 2023 o 18:49. #
Wyglada obłędnie 😍
dodany przez Marta @ 28 marca 2023 o 19:12. #
Zosiu co to znaczy mieszamy, czego użyć? 🙂
dodany przez Ela @ 28 marca 2023 o 19:22. #
Ja uwielbiam jak jest napisane: MIKSUJEMY 😉, tj. moja ulubiona czynność w ciastach.
dodany przez Ania @ 28 marca 2023 o 22:49. #
:-)
dodany przez Ela @ 31 marca 2023 o 07:02. #
Nareszcie coś na Wielkanoc 🐥 przepis brzmi nieźle, chętnie wykorzystam😊
dodany przez Daga @ 28 marca 2023 o 21:57. #
Dzień dobry, czy zamiast cukru można dać np Ksylitol? Aby było bardziej fit? Jeśli tak, to jakie proporcje?
Dziękuję i pozdrawiam!
dodany przez Kamila @ 28 marca 2023 o 23:55. #
Prawie 400g tłuszczu w serze i masle, jaja i mąka ale ksylitol zrobi z tego fit ciasto, no magia : D
dodany przez Nat @ 29 marca 2023 o 17:26. #
Każda dieta jest inna – dla mnie to pytanie jest ważne, bo mam insulinooporność i białka i tłuszcze są dla takich osób jak ja wskazane plus zamiennik cukru. Nie wszystkich trzeba mierzyć swoją miarą ;)
dodany przez Karolina @ 30 marca 2023 o 06:45. #
Polecam erytrol jako zamiennik cukru 😊
dodany przez Daga @ 31 marca 2023 o 23:50. #
Ja mam pytanie: jaki rozmiar tarty, oraz czy można zastąpić cukier ksylitolem na przykład?
dodany przez Katarzyna @ 29 marca 2023 o 10:13. #
OMG this cake seems heaven. I will make it ASAP!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 29 marca 2023 o 10:55. #
Przepis widziałam już kilka dni temu u Zosi. Wypróbowałam i jest super :) Jeśli macie pytania do Zosiu to nie tutaj. Zosia tu nigdy nie odpowiada,to nie jej blog:)
dodany przez Donata @ 29 marca 2023 o 14:03. #
Czy archiwum kiedyś wróci? :(
dodany przez Anonim @ 29 marca 2023 o 15:17. #
Podpinam się pod pytanie, ja również mam problem z wejściem w sekcję komentarzy pod starymi postami, nic się nie wyświetla:(
dodany przez Magda @ 30 marca 2023 o 09:10. #
Na wielkanocny stol na pewno trafi!
dodany przez MagdalenaT @ 29 marca 2023 o 16:48. #
70% ludzi na świecie ma nietolerancję laktozy, a mimo to zdecydowana większość nadal nie potrafi sobie odmówić nabiału. Ludzie, otwórzcie głowy, poczytajcie sobie na temat tego, w jaki sposób nabiał powstaje, co robi w organizmie człowieka (zwłaszcza kobiet, hormonalna zgroza!), Jest mnóstwo świetnych filmów na ten temat. Będziecie zdrowsze, zwierzęta będą szczęśliwsze a połowa lądów, którą się obecnie wykorzystuje pod hodowlę zwierząt i paszy dla zwierząt będzie mogła się zregenerować i przydać na coś pożytecznego. PS. Wegańskie ricotty są już naprawdę przekonujące, nie trzeba poświęcać swoich wielkanocnych ciast dla dobra świata, jedynie trochę je zmodyfikować :)
dodany przez Aga @ 29 marca 2023 o 20:55. #
Bo tofu i inne sojowe specjały są z pewnością zdrowsze. Wszystko jest Ok gdy używany z umiarem. A żywność roślinna naszpikowana arsenem i pestycydami jest tak dużo zdrowsza? Co z fitohormonami z soji? Jak wszyscy przestaną jeść mięso i nabiał to zaczną produkować na potęgę nawożone soczewicę i inne ciecierzyce bo będzie popyt. Smacznego
dodany przez Anonim @ 29 marca 2023 o 22:42. #
Pokaz mi gdzie fitohormony sa niebezpieczne??? Wszystkie badania ktore “ udowodnily “ ich niebezpieczenstwo okazaly sie bzdura, poza tym pelno innych produktow bardzo popularnych rowniez je posiada. Wiec sie uspokoj. Skrajnosci to choroby umyslowe
dodany przez Patty @ 31 marca 2023 o 06:14. #
Skąd dane,że 70 procent (szczęśliwie należę do tych 30 procent w takim razie)? A drugie pytanie: czy produkty sojowe są rzeczywiście takim zdrowiem,zwłaszcza w ilościach hurtowych, zwłaszcza przy różnych chorobach (np.tarczycy)? Nie,nie jestem złośliwa,pytam poważnie,chętnie się dowiem, bo dotychczas nie trafiłam ani na takie statystyki,ani dane. Pozdrawiam
dodany przez Anonim @ 30 marca 2023 o 06:58. #
Zdrowa dieta nie polega na hurtowym jedzeniu jakiegokolwiek produktu, dlatego nie ma obaw, o „przedawkowanie”. Liczy się różnorodność. Przykładowo, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka w posiłku wystarczy zjeść 90 g tofu lub 40 g soczewicy. A to chyba pod hurt nie podchodzi ;)
Ponadto, jeśli przyjmujesz np. Euthyrox (lek na niedoczynność tarczycy) to po prostu do śniadania zastosuj inne niż sojowe źródło białka. W ciagu dnia już spokojnie można produkty sojowe spożywać, nie będą już miały wpływu na wchłonianie leku.
A jeśli jeszcze mówimy o pestycydach, „metalach ciężkich” itp, to one kumulują się w każdym kolejnym organizmie (polecam przypomnieć sobie jak funkcjonują łańcuchy pokarmowe). Dlatego jeśli ja spożywam wyłącznie produkty roślinne (i staram się w miarę dostępności wybierać produkty sezonowe i lokalne, o wiadomym pochodzeniu), to sumarycznie mniej przyjmę tych substancji, niż osoba jedząca mięso, w którym skumulowały się wszystkie dodatki do pasz i „polepszacze” stosowane w uprawie roślin pastewnych. A właśnie rośliny przeznaczone na paszę (głównie soja) często nie spełniają tak rygorystycznych norm, jak produkty bezpośrednio dla ludzi.
Na koniec wspomnę tylko o tym, że ok 77% powierzchni rolnej na świecie wykorzystywanej jest do produkcji paszy dla zwierząt w przemyśle mięsnym, a dostarcza jedynie 18% kalorii potrzebych do wyżywienia 8 mld ludzi.
Pozdrawiam :)
dodany przez Anonim @ 31 marca 2023 o 15:57. #
No i zaczęło się wegańskie trollowanie.
dodany przez Asia @ 30 marca 2023 o 07:13. #
Aga, ser wegański kosztuje dwa lub trzy razy więcej niż zwykły z mleka krowiego. A to jeden tylko przykład z wielu. Daj tym wszystkim ludziom większe pensje a potem się podniecaj. Nie na odwrót. Otwórz oczy!
J.
dodany przez J. @ 30 marca 2023 o 08:45. #
No to zrób sobie ciasto z wegańska ricottą i daj ludziom żyć.
dodany przez Gog&Magog @ 30 marca 2023 o 08:55. #
Aga, dzięki za Twój komentarz
👍👋Nabiał roślinny jest super.
dodany przez Anonim @ 30 marca 2023 o 10:11. #
Zrobilam sobie test na nietolerancje pokarmowa i laktoze moge, wiec wyluzuj i nie wsadzaj nas wszystkich do jednego garnka :(
dodany przez Elak @ 30 marca 2023 o 12:12. #
W mojej rodzinie nikt nie ma nietolerancji laktozy. Bede jadla normalny nabial. A co do zdrowotnioci zywnosci weganskiej – jest ona najbardziej przetworzona, nawet parowki na jej tle sa super zdrowe. Stezenia pestycydow, metali ciezkich i wszelkich chemicznych ulepszaczy sa ogromne. Ale coz, na zdrowie. Ja sobie pojem twarogu, a na obiad stek.
dodany przez MagdalenaT @ 30 marca 2023 o 15:04. #
będzie próba na Wielkanoc , bo wygląda ładnie ….
dodany przez Kasia @ 30 marca 2023 o 12:48. #
To nie jest tarta (brak ciasta). Może to być sernik.
dodany przez Zołza @ 30 marca 2023 o 15:22. #