Całkiem prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki.
Wręcz idealny na czas w którym oczekujemy na sezonowe owoce!
Skład:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (słodkiego)
2-3 zielone jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4-5 łyżek cukru brązowego
2-3 łyżki masła
posypka:
garść migdałów
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki masła
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na połówki, a następnie w plasterki. Umieszczamy je w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze z rozwiniętym papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie wierzch brązowym cukrem. Plasterki jabłek układamy na cieście, tak aby na siebie zachodziły. W małym garnku, podgrzewamy masło z cukrem brązowym i cynamonem. Płynną mieszankę delikatnie przelewamy na ułożone jabłka. Pieczemy ok. 20 minut, a w między czasie na rozgrzanej patelni z masłem, prażymy kawałki rozdrobnionych migdałów (max. 1,5 minuty). Odstawiamy patelnię z ognia i posypujemy migdały cukrem pudrem.
3. Gorącą szarlotkę ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub z kwaśną śmietaną.
Po więcej przepisów na słodkości zapraszam na: www.makecookingeasier.pl
Komentarze