Skład:
500 g czereśni
60 g cukru pudru
150 g mąki
2 jajka
100 g brązowego cukru
100 g roztopionego masła
10 łyżek stołowych mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
A oto jak to zrobić:
1. Czereśnie drylujemy z pestek, przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy cukrem pudrem (wcześniej posmarujmy naczynie tłuszczem). W dużej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i starannie mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia i łączymy ostrożnie z naszą masą jajeczną. Gotowe ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego na czereśnie z cukrem.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pudding pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem. Możemy dodać świeże listki mięty i obowiązkowo podajmy z kulką lodów waniiowych! Uwierzcie mi rewelacyjne połączenie gorących czereśni ze zmrożonymi lodami!
Czereśnie drylujemy z pestek, przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
W dużej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i starannie mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę przez sito i łączymy ostrożnie z naszą masą jajeczną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pudding pieczemy ok. 30 minut.
Przed podaniem posypmy cukrem pudrem. Możemy dodać świeże listki mięty i obowiązkowo podajmy z kulką lodów waniiowych!
Komentarze