Moja kuchenna biblioteczka powoli pęka w szwach, ale na kulinarną podróż przez Włochy zawsze znajdę miejsce. Zakupiłam więc następną książkę. ,,Apetyt na Italię" to kolejna pozycja na rynku, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza vespą śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Siegając po tę pozycję nie sposób nie skusić się na jeden z przepisów. Poniżej oto i on!
Marynowana polędwica wieprzowa w sosie z miodu i chili
Skład:
8 plastrów polędwicy wieprzowej
sól morska
sok z 1 pomarańczy
200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
100 g miodu
5 g chili w porszku
A oto jak to zrobić:
1. Plastry polędwicy umieszczamy w naczyniu, pokrywamy solą i przykrywamy szmatką. Po kilku godzinach wieprzowinę opłukujemy pod bieżącą wodą, wysuszamy i marynujemy w soku pomarańczowym, miodzie i oliwe z oliwek.
2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C i pieczemy mięso ok. 15-20 minut. Soki powstałe przy pieczeniu zlewamy na patelnię, dodajemy miód i chili. Przed podaniem, talerze polewamy powstałym sosem, a na nim kładziemy upieczone plastry wieprzowiny.
Orecchiette z brokułami
Skład:
240 g orecchiette
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, pocięty na plasterki
200 g brokułów podzielonych na małe różyczki
chili
ser ricotta
A oto jak to zrobić:
1. Orecchiette wrzucamy do osolonej, gotującej wody. Podczas gdy orecchiette się gotują, podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Lekko podsmażamy czosnek, a gdy się zarumieni, dodajemy brokuły i smażymy, od czasu do czasu mieszając.
2. Orecchiette odsączamy, przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z brokułami. Podajemy posypane szczyptą chili i serem ricotta.
Komentarze