Potrzebuję zaledwie kilka minut, żeby zapakować do dwóch koszyków kawałki kurczaka, tortillę, koc, serwetki i świetny humor. Wkład pracy niewielki, ale efektem jest prawdziwa uczta na trawie, dzięki której z pewnością uszczęśliwisz wszystkich, włącznie ze sobą !
Skład:
Hiszpańska tortilla
3 młode ziemniaki, obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę
1 cebula poszatkowana
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 cukinia poszatkowana
garść świeżej pietruszki
3 duże jajka
3 plasterki szynki wędzonej
1 ząbek czosnku
garść orzechów włoskich
sól i pieprz
masło do smażenia
Ugotowane ziemniaki i pozostałe warzywa smażymy na maśle
i zalewamy masą jajeczną.
A oto jak to zrobić:
1. Smażymy na maśle ugotowane i pokorojone w kostkę ziemniaki, dodajemy pokrojone w kostkę: cukinię, pomidory, cebulę i szynkę. Kawałki ziemniaków nie powinny się posklejać.
2. W dużej misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Całość masy jajecznej wlewamy na smażone warzywa. Posypujemy orzechami włoskimi.Smażymy przez 3-5 minut, aż spód się zetnie, a następnie zmniejszamy maksymalnie ogień, nakrywamy pokrywkę i pozostawiamy na 2 minuty, aż wierzch się zetnie.
3. Ostrożnie zsuwamy tortilę. Podajemy na zimno.
Komentarz: Warzywa możemy dobierać dowolnie, w zależności od tego co mamy akurat w lodówce (np. tuńczyk z puszki, czerwona fasola, papryka, podsmażony bakłażan etc.)
Skład:
Udka kurczaka w pomarańczach
5 udek kurczaka
4 łyżki marmolady pomarańczowej
1 łyżeczka sosu worcester
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek startego czosnku
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Udka kurczaka gotuję 8-10 minut (daje mi to pewność, że będzie gotowy w środku).
2. W małym rondelku umieszczam marmoladę pomarańczową, sos worcester, sok z pomarańczy, miód, czosnek, starty imbir i sos sojowy.Doprawiam solą i pieprzem. Podgrzewam, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają.
3.Obficie smaruję zalewą, ugotowane udka kurczaka i smażę na patelni ok. 5-6 minut. (możemy również od razu piec na grillu, lub w piekarniku).
Obficie smaruję zalewą udka kurczaka i smażę na patelni ok. 5-6 minut. Możemy również od razu piec na grillu lub w piekarniku.
Udka kurczaka, są idealnym daniem na świeżym powietrzu-nie potrzebujemy żadnych sztućców. Wystarczy jedna serwetka :)
Komentarz: Marmoladę pomarańczową możemy samemu przygotować. Całe pomarańcze, miksujemy w robocie kuchennym a następnie smażymy ok. 30 minut na patelni dodając cukier puder. (pamiętajamy o wcześniejszym sparzeniu owoców).
Komentarze