Skład:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
50 g masła
1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
garść świeżej żurawiny pokrojonej na połówki
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
2-3 łyżki masła
garść orzechów włoskich
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową.
2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i ucieramy masę palcami. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość miksujemy. Na końcu dorzucamy pokrojoną na połówki żurawinę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki (o długości ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy na wierzchu ciasta. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min.
3. Aby przygotować lukier: W małym garnuszku łączymy cukier puder i dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy stale mieszając. Ciasto wyjmujemy po ostudzeniu i dekorujemy lukrem.
Wspaniale smakuje ze szklanką ciepłego mleka!
Komentarze