Skład:
(przepis na ok. 12 babeczek)
200 g mąki
250 g śmietany (kwaśnej 18%)
50 g roztopionego masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 cukru
2 długie gałązki rabarbaru (obrany i posiekany na drobną kostkę + 2 łyżki cukru)
1 łyżecza mielonego kardamonu
1 otarta skórka z cytryny + soku z 1/2 cytryny
Krem:
100 g masła
1 łyżeczka barwnika koloryzującego
1 szklanka cukru pudru
200 g serka śmietankowego (np. Turek lub Piątnica)
do podania: świeże truskawki
A oto jak to zrobić:
1. Obrany rabarbar kroimy na drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do puszczenia soku.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i kardamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajko, rozpuszczone masło, sok z cytryny i otartą skórkę. Tak przygotowaną masę przelewamy do suchych produktów i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy odsączone kawałki rabarbaru. Ponownie mieszamy (ale dosłownie chwilę). Ciasto przekładamy do foremek do babeczek. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.
3. Aby przygotować krem, należy ubić masło na puszystą i białą masę. Następnie dodajemy cukier puder i serek śmietankowy i kontynuujemy mieszanie. Na końcu dodajemy barwnik koloryzujący i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
4. Krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczką. Zdobimy pokrojonymi truskawkami lub konfiturą z truskawek.
Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są schłodzone na 2 godziny przed podaniem (polewa z serka musi się przegryźć z babeczką). Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek). Przed nakładaniem kremu, babeczki muszę koniecznie ostygnąć. Na końcu warto przyozdobić babeczki majowymi kwiatami (bez, konwalie, niezapominajki).
Po więcej zdjęć z sesji kulinarnych zapraszam na swój profil INSTAGRAM
Komentarze