Oto idealna sałatka, którą możemy śmiało podać na obiad w tygodniu, łatwo się ją przygotowują i dzięki nowemu zastosowaniu kostki rosołowej Knorr, przepis nie jest skomplikowany. W związku z tym, iż świadomie polecam to danie w tygodniu, nie poświęcam na nie wcześniej zbyt dużo uwagi. Jedna kostka rosołowa Knorr rozgnieciona z dwiema łyżkami oliwy w zupełności wystarczą, a kurczak zyskuje dodatkowy smak i aromat.
Chrupiąca, a to za sprawą czosnkowych grzanek. Wyjątkowo prosty rytułał o którym zazwyczaj dopiero przypominam sobie będąc w restauracji. Tym razem pamiętam o nich i przysmażam je w domu. Cały sukces polega na tym, iż śmiało wyciskam 2-3 ząbki czosnku na patelnię (nie ułatwiam sobie sproszkowanym, granulowanym czosnkiem) dodaję kilka kropel oliwy z oliwek, kapkę octu balsamicznego i już są gotowe!
Skład:
1 pierś z kurczaka
1 kostka rosołowa Knorr
świeżo starty parmezan
kilka liści sałaty lodowej
kilka cienkich talarków czerwonej cebuli
garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
2-3 kromki jasnego pieczywa
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek / ocet balsamiczny
A oto jak to zrobić:
1. Liście sałaty obrywamy i układamy na dużym talerzu. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Kromki pieczywa kroimy na drobną kostkę i prażymy na lekko rozgrzanej patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek i skrapiamy oliwią z oliwek / octem balsamicznym.
2. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy niepotrzebne żyłki. W małym naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z kostką rosołową. Nacieramy tym przygotowaną pierś z kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażoną pierś, kroimy w podłużne kawałki i układamy na liściach sałaty, posypujemy płatami świeżego parmezanu i rozrzucamy orzechy włoskie. Na końcu sałatę możemy skropić oliwą z oliwek.
W małym naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek z kostką rosołową. Nacieramy tym, przygotowaną pierś z kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni.
Kromki pieczywa kroimy na drobną kostkę i prażymy na lekko rozgrzanej patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek i skrapiamy oliwią z oliwek / octem balsamicznym.
Liście sałaty obrywamy i układamy na dużym talerzu. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Usmażoną pierś, kroimy w podłużne kawałki i układamy na liściach sałaty.
Posypujemy płatami świeżego parmezanu i rozrzucamy orzechy włoskie.
Na końcu sałatę możemy skropić oliwą z oliwek.
Komentarze