​Wspaniały czas w którym wszystkie potrzebne produkty znajdziecie w lokalnym sklepie. Kurki, gruszki, por i gorgonzola. Niby nic ale w połączeniu tworzą risotto, od którego trudno się oderwać. Można je zjeść na obiad i na kolację. Z dziećmi lub we dwoje. Zdradzę Wam jednak sekret, że samemu smakuje najlepiej. Najchętniej lubię się zabierać za gotowanie podczas letniej burzy. Mam wówczas pretekst, że mogę siedzieć w kuchni z książką i doglądać mieszanie ryżu.
 

Skład:

ok. 400 g ryżu arborio (do risotto)

3 gruszki

1 por

500 g świeżych kurek

4 ząbki czosnku

ok. 100 g masła

4-5 gałązek świeżego tymianku

ok. 150 g sera gorgonzola

ok. 1 litr wody lub bulionu

1 lampka białego wina

sól morska i pieprz do smaku

do podania: 1 pęczek szczypiorku (drobny)

A oto jak to zrobić: 

1. Na oliwie delikatnie podsmażmy posiekany czosnek, por, dodajemy połowę kawałków gruszek, kurek i ryż. Smażymy przez kilka minut, dodajemy wino. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Stopniowo dodajemy do ryżu wodę, po jednej chochli na raz, cały czas wolno mieszając. Powtarzamy czynność, aż ryż będzie ugotowany al dente – miękki, ale jednak stawiający opór pod zębami.

2. Na koniec dodajemy resztę pokrojonych gruszek, kurek, gorgonzolę, masło i gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy natychmiast z z drobno posiekanym szczypiorkiem.