Skład:
2 -3 dojrzałe pomidory
1 duża cukinia
1 cebula
1-2 łyżki soku z cytryny
garść drobno startego sera parmezan
1 łyżka świeżego tymianku
sos:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego (dostępny również w spray-u)
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Cukinię wraz z cebulą siekamy na wyjątkowo drobną kostkę.
2. Plastry pomidorów układamy na dużym talerzu, przykrywamy cienką warstwą posiekanej cebuli i cukinii. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posypujemy równomiernie tymiankiem. Doprawiamy szczyptą soli. Talerz z warzywami owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy serem parmezan.
Możemy podać z ciepłym pieczywem lub z chrupiącymi grzankami.
Komentarze