Skład:

2 -3 dojrzałe pomidory

1 duża cukinia

1 cebula

1-2 łyżki soku z cytryny

garść drobno startego sera parmezan

1 łyżka świeżego tymianku

sos:

4-5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego (dostępny również w spray-u)

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Cukinię wraz z cebulą siekamy na wyjątkowo drobną kostkę.

2. Plastry pomidorów układamy na dużym talerzu, przykrywamy cienką warstwą posiekanej cebuli i cukinii. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posypujemy równomiernie tymiankiem. Doprawiamy szczyptą soli. Talerz z warzywami owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy serem parmezan.

Możemy podać z ciepłym pieczywem lub z chrupiącymi grzankami.